Χτες στο κολυμβητήριο μια μαμά και ένας μπαμπάς συζητάνε περί επιληψίας. Έχουν μικρά παιδάκια γύρω στα 2 και 4 με εμφανή κινητικά προβλήματα. Χώνομαι στη συζήτηση-είναι το πιο ανώδυνο για το πώς γύρισα την καρέκλα μου και σχεδόν μπήκα ανάμεσα-η οποία αφορά ένα «μαγικό» κλύσμα, για το οποίο μόλις ενημερώθηκε ο μπαμπάς. Ρωτάω αν λένε για το Stesolid. Κάπως έτσι το άκουσε κι αυτός, αλλά το περίεργο είναι ότι και για τη μαμά αποτελεί urban legend, δεν της το έχει συστήσει κανείς ούτε η ίδια χρησιμοποιήσει ποτέ.
Άλλαξαν τα πράγματα τόσο πολύ στον τομέα της επιληψίας τα τελευταία 3-4 χρόνια? Μέχρι τώρα περιφέρεται στο ψυγείο μου ληγμένο Stesolid. Ο γιατρός έπρεπε να έχει το συνταγολόγιο με την κόκκινη γραμμή (για τα ναρκωτικά) για να το γράψει, μετρούσαμε κάποια δευτερόλεπτα (εφόσον διαρκούσε η κρίση) και να το βάλουμε στο βασιλικό πωπό. Ταξιδεύαμε έχοντάς το στον πάγο, το παίρναμε μαζί μας σ’ αεροπλάνα και βαπόρια, ήταν βασικό αξεσουάρ. Όταν μάς το συνέστησε το Παίδων μας εξήγησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας το να μην υπερβούν οι κρίσεις μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αυτό υποτίθεται ότι εξασφαλίζαμε χορηγώντας το Stesolid.
Τώρα προσπαθώ να ενημερωθώ για τη φαρμακολογία της διάσπασης προσοχής από εδώ, εδώ κι εδώ-αν προλάβω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα πριν αρχίσω να δουλεύω θα ακολουθήσει πάραυτα έκτακτο παράρτημα. Μήπως τα ADHD φάρμακα είναι εξίσου κοινά και διαδεδομένα με τα αντιεπιληπτικά κι όπως έφριξα εγώ που οι άλλοι δεν ξέρανε το Stesolid κάποιος άλλος τώρα φρίττει με τα δικά μου?
4 σχόλια:
Καλημερουδια ,φαρμακο διαδεδομενο για τη διασπαση προσοχης και την υπερκινητικοτητα ειναι το Retalin , το οποιο το ξερω απο πρωσοπικη πειρα αλλα εχει τρομακτικες παρενεργειες(τουλαχιστον στον Παυλο ειχε),αλλα την εποχη που το δοκιμασαμε επερνε και αντιεπιληπτικο ταυτοχρονα.Αν με ρωτας να σου πω τη γνωμη μου, οι παρενεργειες που εχει ειναι πολλες και αντιθετες μεταξυ τους,Περα απο αυτο ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΑ , το εδωσα στο παιδι μου για 2 μηνες και δεν προκειται να του το ξαναδωσω ΠΟΤΕ.
δικο μου ηταν το προηγουμενο
Χρειάστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να δίνω καθημερινά στο παιδί μου καποιο φάρμακο.
Το έπαιρνα μαζί μου παντου.
Κι όταν λέω παντου, το εννοω κυριολεκτικά: στα πάρτυ για παράδειγμα, κλεινόμασταν στο μπάνιο κάποια συγκεκριμένη ώρα, έβγαζα το μπουκάλι, τη σύριγγα ως δοσομετρητή και το παιδί περίμενε.
Αυτό δεν ειναι κάτι ιδιαίτερο.
Τον τρόμο όμως που με έπιανε, όταν πχ στο εξοχικό έπλενα τα πιάτα με ανοιχτό ραδιόφωνο κι άκουγα πως το συγκεκριμένο φάρμακο προκαλεί αλλεργικο σοκ κι η τάδε κοπέλα το πήρε και πέθανε πριν καν τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Και να λενε κι οι (ραδιοφωνικοί) γιατροί΄, πως κα΄τι που δε σου προξενεί αλλεργία για ένα χρόνο, την επομενη φορά που θα το παρεις μπορεί να σε στείλει!
Μαρία, αυτά διαβάζω τώρα, Ritalin, Encephabol, Strattera και άλλα. Συμφωνώ για το ντοπάρισμα, συμφωνώ για τις παρενέργειες, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι έξω φαίνονται να αποτελούν κοινή πρακτική κι απ' ό,τι διαβάζω δείχνουν ν' αποδίδουν. Οψόμεθα, εμείς παίρνουμε ήδη Trileptal για την επιληψία, αύριο έχω ραντεβού στην ΕΘΜΑ και θα ρωτήσω.
Μαριλένα, χαίρομαι που μιλάς σε παρελθοντικό χρόνο, φιλιά.
Δημοσίευση σχολίου