23.11.07

Veni, vidi, vici

(όχι απολύτως ακριβές, θρίαμβος δεν υπήρξε, αλλά είναι πιασάρικος τίτλος και αισιόδοξος).

Χρήσιμη και διαφωτιστική η συνάντηση με τον παιδιοψυχίατρο χτες. Πήραμε κατευθύνσεις για το παιδαγωγικό κομμάτι, για του χρόνου μένουμε στο νηπιαγωγείο-χαρά που θα πάρει η διευθύντρια!

Συζητήσαμε την πιθανότητα για φάρμακα σε 2 παρά χρόνια, όταν ξεκινήσει κανονικά σχολείο. Το ενδιαφέρον ήταν ότι μού εξήγησε πως τα φάρμακα συνήθως έχουν αποτέλεσμα στη ΔΕΠ-Υ και όχι πάντα στη ΔΑΔ. Συχνά στη ΔΑΔ η ελλειμματική προσοχή είναι αποτέλεσμα αδυναμιών (όποιος έχει άνω των 2 άγνωστων λέξεων αφενός είναι τυχερός, αφετέρου να βρει και αντιγράψει τους ορισμούς πεντάκις). Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την τρομερή συγκέντρωση που μπορεί να δείξει σε κάτι ένα παιδί με ΔΑΔ, εφόσον το ενδιαφέρει.

Ο μικρός εκμεταλλευτής, παρότι είχα ξεκαθαρίσει ότι το τρόπαιο αφορούσε «μπαλάκια που γελάνε από το σούπερ-μάρκετ» τεχνηέντως το γύρισε σε «μπαλάκια στον παιδότοπο».

-Βρε καλό μου, είναι κλειστοί οι παιδότοποι, τα παιδάκια είναι σχολείο, κι εσύ δεν πας σχολείο τα πρωινά?

-Όχι! Είναι ανοιχτοί οι παιδότοποι, δεν είναι κλειστοί! Θέλω μπαλάκια, σου λέω!

Σε μια έκρηξη μεγαλοθυμίας και προκειμένου να θέσουμε το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων η ηρωική μανούλα έψαχνε πάρκινγκ μια ώρα. Βγαίνουμε, κολλάμε μούρες στο τζάμι, ουδείς, σπρώχνουμε την πόρτα, κλειστός, όλα αυτά πολύ παραστατικά, είπαμε και για «απογοήτευση» και «στενοχώρια». Μόλις τον καθίζω και του βάζω τη ζώνη, μου λέει «άλλος παιδότοπος, στο μικρό σχολείο» (μικρό σχολείο είναι το κέντρο το απογευματινό και από κάτω υπάρχει άλλος παιδότοπος).

Για χάρη της γενίκευση θα μπορούσα να πεταχτώ στο Χαλάνδρι, αλλά ομολογώ ότι δεν το έκανα. Άλλωστε «όλοι οι παιδότοποι είναι κλειστοί ισχύει μέχρι να εμφανιστεί έστω και ένας ανοιχτός παιδότοπος», που θα ΄λεγε κι ο Πόππερ αν τον είχαμε στο πίσω κάθισμα, κι ήταν ένα ρίσκο που δεν ήθελα να πάρω.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στη ΔΑΔ τα παιδια εχουν πολυ εντονη προσοχη σε αυτα που τους ενδιαφερουν και ο στοχος ειναι χρησιμοποιωντας τα ενδιαφεροντα τους ,να καταφερουμε εμεσα να τα κανουμε να προσεχουν και αλλα πραγματα που για αυτα στην ουσια ειναι βαρετα και δεν εχουν λογο υπαρξης. π.χ τα μαθηματα στο σχολειο ειναι βαρετα και ανουσια για τα παιδια με ΔΑΔ .Τα φαρμακα τυπου retalin ενεργουν μονο λιγες ωρες πανω στην αυτοσυγκεντρωση του παιδιου, αυτο κατα τη γνωμη μου ειναι ουσια-ανουσια. αλλα εχουμε πολυ χρονο μπροστα μας για να τα αναπτυξουμε αυτα.για την ωρα, προσεχε, αν απο τους αναγνωστες σου υπαρχουν πολλοι που συνεχισουν να εχουν περισσοτερες απο 2 αγνωστες λεξεις, σε λιγο δεν θα σε διαβαζουν καθολου.
καλημερες,

Μαριλένα είπε...

Σιγά μη δε σε διαβάζω, ακόμα κι αν μια προτασούλα σου έστω, μου ειναι "γνωστή"!

Το θέμα ειναι το χιούμορ και η αντιμετώπιση που έχεις.

Εσένα μόνο αν σε ψιλοπειράζει που γράφω ασχετα (όπως το παρακάτω) να μου πεις:

εδώ στο μακρινο κι εξωτικο Παγκράτι, ο παιδότοπος που έχουμε (bloom) ειναι ανοιχτος 10-21 συνεχώς.
το καλοκαίρι κλεινει για λιγες ώρες το μεσημερι, απόλυτα κατανοητό.

Οποτε θέλετε λοιπόν κανονίστε κι ελάτε να συνμπαλέσουν (!)τα δύο Ρ (Ρίκος και Ραφαηλία):)))

καλο απογευμα να έχετε :)))

Μαριλένα είπε...

Μαρία, ακριβώς αυτά μού είπε περί Ritalin κι ο docteur, το strattera πάντως έχει μεγαλύτερη επίδραση κ είναι κ για ΣΚ. Τεσπαν, προς το παρόν δε με ενδιαφέρουν.
Μαριλενάκι, πάντα μα πάντα ευγενέστατη, θα σάς τιμήσουμε κάποια στιγμή όπως και δήποτε.

Ανώνυμος είπε...

το στρατερα επιδρα για περιπου 8-9 ωρες απο τη στιγμη που το δινεις.Δεν διαφερει ομως απο το ριταλιν, ειναι ναρκωτικο και μαλοστα δυνατο , αλλα θα τα ξαναπουμε και παλι στο μελλον

Μαριλένα είπε...

Σας αναμένομεν :)))

καλό Σαββατοκύριακο :)

xx