21.4.08

Μαύρο Άσπρο στην ΕΤ3

Φίλος μπαμπάς από τη Θεσσαλονίκη με ειδοποίησε κι έγραψα στο βίντεο την εκπομπή Μαύρο Άσπρο της περασμένης εβδομάδας. Κατάφερα να τη δω απόψε. Αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια είναι η Δώρα Αυγέρη και συμπαρουσιαστής ο Βασίλης Κεχαγιάς.

Το θέμα της εκπομπής ήταν «αυτιστικά παιδιά, τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν».

Συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΑ, η πρόεδρος της ΕΕΠΑΑ Θεσ/νίκης, μέλος του σωματείου Ελπίδα Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου, ο λογοπεδικός Γιάννης Βογινδρούκας και αρκετοί γονείς αυτιστικών ατόμων.

Στο πρώτο μέρος έπαιξε ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ, με το Γιάννη (41 χρ.) και τους γονείς του. Ο Γιάννης μένει σπίτι, βγαίνει για καφέ ή καμιά μικρή βόλτα. Η μητέρα του μίλησε-χωρίς να εκμαιεύει τη συγκίνηση-για τη στιγμή που άκουσε τη διάγνωση, την καθημερινότητά τους, το άγχος της για το μετά. Οι στιγμές που ο ίδιος ο Γιάννης συμμετείχε ήταν συγκλονιστικές. Πώς σκέφτεται εκείνος τη ζωή του, τι πιστεύει ότι θα γίνει όταν οι γονείς του πεθάνουν, όλα αυτά ήταν ενδεικτικά για να καταλάβει κάποιος που δεν ξέρει τι εστί αυτισμός. Κάποια στιγμή η δημοσιογράφος τον ρωτάει τι θα γίνει όταν οι γονείς του δεν θα είναι πια στο σπίτι. Ο Γιάννης είτε κυριολεκτώντας είτε απωθώντας τη σκέψη απαντά ότι ο μπαμπάς του πάει συνήθως σε ένα φίλο του και κάθεται. Όταν η δημοσιογράφος επιμένει και εξηγεί, λέει ότι δε θέλει να το σκέφτεται. Μη λέμε αηδίες συνέχεια, με το Γιάννη κλάψαμε λιγάκι ακόμα κι εμείς που το παίζουμε κε αφτό θα περάση-αλά Μποστ.

Τα επόμενα ρεπορτάζ αφορούσαν τον ξενώνα της Ζίτσας, την υποδειγματική δουλειά των εργαζομένων, τις σχέσεις τους με τα παιδιά που φιλοξενούνται (12 το σύνολο), λίγα λόγια για το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητές τους, όλα δοσμένα με ένα τόσο αξιοπρεπή και τρυφερό ταυτόχρονα τόνο.

Δε θέλω να γράψω περισσότερα, είναι πολύ νωπές οι εικόνες, ήταν μια πολύ επεξηγηματική, σοβαρή και πλήρης εκπομπή.

19 σχόλια:

athanasia είπε...

Καλησπέρα, Μαριλενάκι.

Ανταλλάξαμε μέιλ, αλλά τώρα είδα ότι ανέβασες και ποστ για την εκπομπή (που δεν είδα). Επειδή σε ξέρω πιά λιγάκι, χάρηκα ιδιαιτέρως που εσένα σου φάνηκε καλή.

Καλό Πάσχα να έχουμε :)

mamma είπε...

Καλό Πάσχα Μαριλένα. Τηλεόραση δεν βλέπω όποτε εκ των προτέρων δεν είχα καμμία πιθανότητα να πετύχω της εκπομπή.
Φιλιά στα αγόρια σου, καλά να περάσετε!

αμμος είπε...

Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι διαμαντάκι στην ΕΤ3 και πιάνει μονίμως θέματα για τα οποία υπάρχει παραπληροφόρηση (π.χ. αυτισμός) ή έντονη αντιπαράθεση (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης ομοφυόφιλων, αντίρρηση συνείδησης).
Καλά να περάσετε!

witchofdaffodils είπε...

καλησπέρα Μαριλένα,
όταν κάποια στιγμή έχεις κέφι, εξηγείς τι ακριβώς είναι ο ξενώνας της Ζίτσας;

Καλή Ανάσταση.

butterfly είπε...

Είναι πράγματι πολύ καλή εκπομπή το Μαύρο Άσπρο. Και τα κλάματα όμως είναι.

Για χρόνια παρακολουθώ τη σειρά Mr.Monk, που είναι για έναν ψυχαναγκαστικό Αμερικανό ντετέκτιβ(!). Σε κάποιο επεισόδιο εμφανίστηκε ο αδελφός του Monk, ο οποίος είναι αυτιστικός (μεταφράζει manuals ηλεκτρονικών συσκευών και ζει μόνος του στο σπίτι) [παρεμπιπτόντως έχει πλάκα που στη wikipedia η λέξη αυτιστικός δεν αναφέρεται, κι όμως ο τύπος είναι υπόδειγμα περίπτωσης]. Όταν το σπίτι του πιάνει φωτιά, η βοηθός του Monk προσπαθεί να πείσει τον αδελφό να βγουν έξω, κι αυτός δεν μπορεί, καθώς λέει πως δεν υπάρχει τίποτε να κάνει έξω, ο κόσμος έξω δεν είναι γι' αυτόν, αυτός θέλει να μείνει στο σπίτι του. Λέγοντάς του η βοηθός πως κι ο Monk είναι έτσι κι όμως μπορεί να ζήσει έξω, τι έχει δηλαδή αυτός, ο τύπος λέει "He has you".

Και κλάααμα η κυρία τηλεθεατής...

Να περάσετε καλά στην Ερέτρια!:)

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Tσα. Ζω έναν εφιάλτη. Περιτριγυρίζομαι από 6 παιδιά που κυνηγιώνται όλη την ώρα, ένα γάτο και ένα σκύλο που κυνηγιώνται και ένα σκηνικό εμετικά πασχαλινό με 500 κουλούρια και 14 τσουρέκια (μου έδωσε από λάθος η μάνα τη δοσολογία για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της). Helpppppppppppppppppppppppp!!!!
Η Νερίνα με δουλεύει και προτείνει ευφάνταστες συνταγές π.χ. μπριάμ με κολοκυθάκια και κουλουράκια, αρακάς με τρίμματα τσουρεκιού και άλλα χαζά, "να τα τελειώσουμε βρε μαμά", σκουπίζοντας τα ερεθισμένα από την αμμωνία μάτια της και ρουφώντας τη μύτη της που τρέχει (δεν αντέχει με τίποτα τη μυρωδιά του μαχλεπίου). Άσε που έχει πιαστεί ο αυχένας μου, επειδή χτες έψηνα τα βρωμοτσούρεκα όλη τη νύχτα και στα ενδιάμεσα κοιμόμουνα -λέμε τώρα στον καναπέ- που εδώ που τα λέμε πάλι στον καναπέ θα κοιμόμουνα αφού τα σκασμένα είχαν πιάσει όλα τα κρεββάτια γιατί δε μπορούσαν να αποφασίσουν πως θα κοιμηθούν.
Αυτά
καλά να περάσετε στην Ερέτρια και άμα θες συνταγή για τα πασχαλινά γλυκά πες να σου στείλω τις δικές μου. Από ότι διαβάσεις κάνεις το 1/5 και το 1/6 πάλι καλά θα είναι..

Ανώνυμος είπε...

Καλά να περάσετε στην Ερέτρια ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Φιλιά και από μας
Αγγελική και Νεκτάριος

aeriko είπε...

Καλο Πασχα σε ολους και απο μενα!

Τωρα γυρισα απο τα βουνα και τα λαγκαδια και καταλαβα κατι σε μεγαλη βδομαδα απο το ιντερνετ:(

Πολλα φιλια!!!!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Και γω την είδα φιλενάδα.' Ηταν
πολύ καλή για εκπομπή.....
Μιαν ακόμη ευχή να σου στείλω απ' την καρδιά μου για ΑΝΑΣΤΑΣΗ
στη ζωή σου όπως εσύ την περιμένεις, την πασχίζεις και την προσδοκάς.
Την αγάπη μου σε σένα και την οικογένειά σου.
Καλά να περάσεις...

http://ligery.pblogs.gr
ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

roula karamitrou είπε...

Μαριλενάκι, ΄φαίνεται ήταν πολύ καλή η εκπομπή για ναποφασίσεις να γράψεις. Δεν την είδα, αλλά θα μας πεις εσύ κι άλλες λεπτομέρειες αμα τη επιστροφεί, ε, φιλενάδα:)
Χρόνια πολλά στην οικογένεια και πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας:)

athanasia είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους!

Την εκπομπή δεν την είδα, είδα όμως απόψε (και γιαυτό δίνω την ανταπόκριση τώρα που οι εντυπώσεις είναι φρέσκες) μια ταινία "Τ' όνομά της είναι Σαμπίν" ("Elle s' appelle Sabine") της καλής, γνωστής και όμορφης Γαλλίδας ηθοποιού Sandrine Bonnaire. H ταινία είναι για την κατά ένα χρόνο μικρότερη αδελφή της Sabine, που έχει αυτισμό.

Ουσιαστικά ένα ντοκυμανταίρ κινηματογραφημένο από την ίδια την Sandrine Bonnaire, που αποτελείται από παλιές βιντεοσκοπήσεις (με τ' αδέλφια της, όταν η Sabine ήταν κοπελίτσα) και κινηματογράφηση της ζωής της σήμερα (στα 38 της) σε μικρό σπίτι στην εξοχή όπου ζει με άλλες δυο κοπέλες κι ένα αγόρι με αυτισμό, μαζί με τους ανθρώπους που τους φροντίζουν και τους βοηθούν σε ήπιες δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα.

Εύστοχη "απεικόνιση" του αυτισμού, ανασκόπηση των δυσκολιών μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών (όταν δεν υπήρχε καν διάγνωση, πολύ περισσότερο κατάλληλη υποστήριξη, ακόμη και για παιδιά ολοφάνερα υψηλής λειτουργικότητας όπως η Sabine), περιγραφή των δυσκολιών για να βρεθεί για την Sabine το υποδειγματικό σπίτι στο οποίο βρίσκεται σήμερα (αφού προηγουμένως πέρασε, με πολύ κακές συνέπειες, 5 χρόνια σε ψυχιατρικό νοσοκομείο), περιγραφή της σημερινής καθημερινότητας (της ίδιας της Sabine και των συγκατοίκων της), ειλικρινής και διόλου μελοδραματική αίσθηση για τη σχέση της Sabine με την Sandrine (και μια εξαιρετική μαρτυρία από τη μητέρα ενός άλλου παιδιού). Ταινία προσωπική και συγχρόνως πολιτική, με αξιοθαύμαστη ισορροπία ανάμεσα στα δυο.

Αξίζει τον κόπο, για όσους και όσες προλαβαίνουν ακόμη (φαντάζομαι, πάντως, ότι θα βρίσκεται και σε dvd).

Ανώνυμος είπε...

Με πρόλαβε η Αθανασία, το έργο της Σαντρίν Μποναίρ είναι πολύ όμορφο - και ωφέλιμο! Ας το δούμε πριν κατέβει ... (ΦΙΛΙΠ, Πλ. Αμερικής)

Διονύσης

aeriko είπε...

Καλησπερα....

Μου ειπανε για αυτη την ταινια...δεν την εχω δει, αλλα ειπα να την αναφερω. Αν την (εχει) δει καποιος ας πει κατι.

Το μαυρο μπαλονιTHE BLACK BALLOON Δραματική 2007 (Έγχρ.) Διάρκεια: 97'

Αυστραλέζικη ταινία σε σκηνοθεσία Έλισα Ντάουν, με τους: Ρις Γουέικφιλντ, Τόνι Κολέτ, Τζέμα Γουόρντ, Λουκ Φορντ

Ο 16χρονος Τόμας προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του, να προσαρμοστεί στο καινούργιο του σχολείο και να γοητεύσει την όμορφη Τζάκι. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως παραμένει ο αυτιστικός αδελφός του Τσάρλι, με τον οποίο δυσκολεύεται να συμβιώσει αρμονικά.


Μαριλενα ποτε γυρναται και αρχιζεις παλι να κανεις post? Θελω να μπω σε ρυθμο. Να ξυπναω το πρωι και να διαβαζω το post σου!!!!!

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, επέστρεψα-όσο απειλητικό κι αν ακούγεται.

Mamma, είχαμε στήσει το τραμπολίνο και σας περιμέναμε, ματαίως που θα λεγε κι ο Μποστ. Φιλιά!

Άμμε, δεν την ήξερα, αλλά το πιστεύω έχοντας δει τη συγκεκριμένη για τον αυτισμό. Πολύ ωραία κια σοβαρή δουλειά.

Μαριλένα είπε...

Μαγισσούλα,-που σε λέει κι ο Αθήναιος, ο ξενώνας της Ζίτσας φιλοξενεί 12 ενήλικες με αυτισμό. To πλήρες όνομα είναι Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», θα δω αν μπορώ να βρω κάτι πιο αναλυτικό.

Butterfly, δεν το έχω δει, τι ιστορία! Πήγαινε και πρόσθεσε την πληροφορία περί αυτισμού εσύ στη wikipedia :-).

Φωτούλα, αρ γιου σίριους? Τι να πω χαρά μου, εσύ είσαι για δύσκολες αποστολές..Στείλε τσουρέκι πάραυτα!

Μαριλένα είπε...

Αγγελική και Νεκτάριε, καλά περάσαμε, ελπίζω κι εσείς. θα σας δούμε στο πάρτυ της Κυριακής?

Λυγερή, φιλιά και την αγάπη μου.

Ρουλάκι,επίσης, χρόνια πολλά :-).

Μαριλένα είπε...

Αθανασία και Διονύση, πάω να τσεκάρω το Φιλίπ, αν την έχει μέχρι την Πέμπτη θα πεταχτώ σίγουρα. Ευχαριστώ.

Αερικό, ορίστε επέστρεψα :-). Δεν ξέρω για την ταινία, δλδ ξέρω ότι προβαλλέται αλλά όχι σχόλια. Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα όσα γράφεις για το σχολείο σου.

mamma είπε...

Καλώς ήρθατε.
Κρίμα που δεν καταφέραμε να έρθουμε τελικά. Βλέπεις ήμουν σε κυκλοθυμική διάθεση + πολύ δουλειά [ακόμα δεν την έχω τελειώσει, χθες δούλευα μέχρι 01:30 τα ξημερώματα].
Τώρα όμως που επιστρέψατε θα μπορούσαμε να τo κανονίσoυμε.

Κάνατε τραμπολίνο; Πολύ ζηλεύω [ο Παύλος δηλαδή].

aeriko είπε...

gia to sxoleio 8a exoume thn eukairia na ta poume kapoia stigmh kai apo konta kai pros to paron me mail!

Aaaa 8elw kai gw to trampolino, mou to uposxe8hkes:)