10.4.08

Κατράτζος Σαράφης στο Μιλάνο, Κατράτζος Σαράφης στα Τρίκαλα

Ένα έλλειμμα των παιδιών με αυτισμό είναι η αδυναμία γενίκευσης. Δηλαδή ένα παιδί μπορεί να συνδέσει συγκεκριμένες συμπεριφορές και καταστάσεις αποκλειστικά με το χώρο ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται σ’ αυτές. Για παράδειγμα μια συμπεριφορά που μαθαίνει στο σχολείο με τους εκπαιδευτές του (κάθομαι στο τραπέζι, τρώω μόνος μου) να την εφαρμόζει μόνο εκεί μη γενικεύοντας στην καθημερινότητά του. Γι’ αυτό πολλοί γονείς απορούν όταν οι εκπαιδευτές τους παρουσιάζουν ένα παιδί πιο ικανό από αυτό που ξέρουν, όσοι έχουν παρακολουθήσει συνεδρίες του παιδιού τους σε αίθουσες με διπλό καθρέφτη ίσως το έχουν βιώσει.

Με το Θοδωρή περνάμε τώρα μια φάση που έχει πλάκα: κάθετι που κάνει αναφέρει πού το κάνει (τον έχει επηρεάσει που μαθαίνει τώρα πού πρέπει να βρίσκονται τα πράγματα στο σπίτι και τι κάνουμε σε κάθε δωμάτιο μάλλον). Πχ τρώμε φαγητό, αρχίζει ο Ρίκος ξαφνικά «στην Αθήνα τρώμε και στην Ερέτρια τρώμε», ή παίζουμε με μια μπάλα «στην Αθήνα παίζω μπάλα, στο σχολείο παίζω μπάλα». Το καλύτερο είναι τα τσίσα, απαγγέλει όντας στην τουαλέτα: «Στην Αθήνα κάνω τσίσα, στην Ερέτρια κάνω τσίσα, στο σχολείο, στο μικρό σχολείο και στη Νάξο το καλοκαίρι». Αυτό θα πει να ΄χεις όλο τον κόσμο χεσμ κατουρημένο.

11 σχόλια:

roula karamitrou είπε...

Μια χαρά το'πε η mamma εχθές, μαμά και τέκνα και μπαμπάς Παναθηναϊκός, εξελίσσεστε σε ντιβάνι θεραπευτικό:)
Αχ πουλόπον μου να λελέβω, σε! αυτό είναι για το Θοδωρή, θα μεταφράσω άμα τη αφίξει
Φιλιά στα μούτρα, στα πουλόπα:)άντε και στον πατέρα, βρε...Σαββατοκύριακο έρχεται

Ανώνυμος είπε...

Αυτο με τα τσισα να το προσεξεις.Ειναι τα σωστα προτυπα και τα στερεοτυπα των αυτιστικων που δεν πρεπει να δινονται λαθος. Θα σου πω απο κοντα τί προβλημα ειχαμε καποτε με τον Παυλο και τα ...τσισα του ...σε εκτος τουαλετας περιπτωσεις

athanasia είπε...

Μαριλένα, όποιος σε διαβάζει και δεν ξέρει τι είναι αυτισμός, μαθαίνει πολλά, δεν κάνω πλάκα... :)

Η αδυναμία γενίκευσης στη Χριστίνα είχε δυο πλευρές: Η μια, όπως ακριβώς την περιγράφεις στο ποστ. Η δεύτερη, γενίκευση μεν, αλλά παραλείποντας ορισμένους παράγοντες που ήταν όμως αναγκαίοι (π.χ. την τουαλέτα την είχε πρωτίστως αντιληφθεί ως προσωπικές κινήσεις που προηγούνται, όχι όμως σε συνδυασμό μ' ένα συγκεκριμένο χώρο, πράγμα που δημιουργούσε προβλήματα, σ' αυτά υποθέτω ότι αναφέρεται το σχόλιο της Μαρίας).

Πάντως, ας παρηγοριόμαστε, στους μη έχοντες αυτισμό παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της εύκολης και λανθασμένης γενίκευσης. :)

butterfly είπε...

Πολύ καλά τα λες Μαριλένα μου (sic), αλλά έχω απορίες.
1. Ποιος είναι ο Κατράτζος;
2. Διπλός καθρέφτης; Σαν αυτούς που κάνουν αναγνώριση τους υπόπτους;

Πάντως εντάξει, η γενίκευση γενικώς είναι δύσκολη διαδικασία, δηλαδή δεν ξέρω κι εμείς οι υπόλοιποι πώς το κάνουμε, αν το σκεφτείς (καθαρά μηχανιστικά εννοώ). Μπράβο σας που το μαθαίνετε! (σοβαρά αυτό το τελευταίο)

Μαριλένα είπε...

Ρούλα, μας σκοτώνεις, ΑΕΚ είναι τα πλήθη στο σπίτι, καλά που είναι και τα φιλιά διότι θα το παίρναν βαρέως αλλιώς.

Μαρία, (μιλήσαμε στο μεταξύ, δεν είμαι τρελή) έχεις δίκιο, το περάσαμε κι αυτό.

Αθανασία, όταν λες εσύ κάτι τέτοιο πραγματικά κοκκινίζω κ χαίρομαι αφάνταστα. Φυσικά σ' αυτό αναφερόταν η Μαρία..

Μαριλένα είπε...

Butterfly μου, μού αρέσεις γιατί είσαι εγκληματικό μυαλό λάικ μι (μου αρέσουν οι καρδιές σαν τη δικιά μου). Κατράτζος για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι (νομίζω ότι) ήταν ένα πολυκατάστημα-με ρούχα (ελέγχεται). Είχε λοιπόν μια διαφήμιση που αμυδρά θυμάμαι ότι πήγαινε κάπως έτσι, όπως ο τίτλος και καλά «Κατράτζος εδώ, Κατράτζος εκεί».
Και αυτή τη στιγμή συνειδητοποιώ και είναι μια πικρή συνειδητοποίηση ότι η διαφήμιση έλεγε Σαράφης...Ο μάι..

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Τσα σου έλειψα; Εμένα μου έλειψες. Σα το Ρίκο, σημείωση στο πρόγραμμα της μέρας: "διαβάζουμε Μαριλένα και σχολιάζουμε", εκτός θέματος, αλλά δεν έχει σημασία.
Σήμερα πάντως δεν είναι Παρασκευή...

mamma είπε...

Προσπαθούσα να καταλάβω το νόημα της διαγραφής του Κατράντζου στον τίτλο αλλά φευ. Ευτυχώς μου έλυσε την απορία το σχετικό σχόλιο και ξαναγύρισε το χρώμα στα μαλλιά μου. Τόσο γρήγορη αλλαγή από μελαχροινή σε ξανθιά και ξανά σε μελαχροινή δεν θα έχει ματαξαναγίνει;-))
Κατά τα άλλα... απολαυστικό το κείμενο:-)

Μαριλένα είπε...

Φωτούλα, και βέβαια μού έλειψες! Είδα ότι δίνεις τα γατόνια σα ζεστά ψωμάκια! καλά το ότι υιοθετήθηκε το άλιεν ήταν φοβερή, προσωπική σου επιτυχία, εσύ πουλάς πάγο στους εσκιμώους!

Mamma, και δε βρέθηκε 1 (ολογράφως ένας) άνθρωπος να με διορθώσει, να γλιτώσω τη διαπόμευση..

witchofdaffodils είπε...

Τον πάω πολύ τον Ρίκο, μπορεί να μην έχουμε το ίδιο ακριβώς λογισμικό (he has an extraordinary one), αλλά καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα!

Κι όμως μέσα από αυτό που οι άλλοι θεωρούν στερεοτυπία, αποκαλύπτεται ο μαγικός κόσμος του αυτονόητου..

Μαριλένα είπε...

Witch, κ εμείς σας πάμε που έλεγε κι ο συγχωρεμένος :-).
Είναι γεγονός ότι ο αυτισμός όσο δύσκολος κι αν είναι ενίοτε, είναι πάντα ενδιαφέρων, την καλημέρα μας!