19.5.08

Βιβλιαράκια ΣΚ

Μάικλ Χάνλον, 10 άλυτα μυστήρια, αρκετά ενδιαφέρουσες εκλαϊκευμένες απαντήσεις σε 10 αναπάντητα (ακόμη) ερωτήματα. Το μάτι είναι εξασκημένο να ξεχωρίζει τη μαγική λεξούλα («αυτισμός»). Τη βρήκα σε διάφορα σημεία, αλλά το πιο ενδιαφέρον αφορούσε τα καθρεπτικά κύτταρα. Τα καθρεπτικά κύτταρα ενεργοποιούνται λοιπόν, όταν παρακολουθούμε ή ακούμε κάποιον να κάνει μια δραστηριότητα και όταν επιδιδόμαστε οι ίδιοι σ’ αυτήν. Σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη (1996) οι καθρεπτικοί νευρώνες, συνδέονται με τη θεωρία του νου, την ικανότητα δηλαδή να ξέρει ή να εικάζει κανείς τις σκέψεις του άλλου. Μια ανεπάρκεια στους καθρεπτικούς νευρώνες ενδέχεται να ευθύνεται για την αδυναμία των αυτιστικών ατόμων να αντιλαμβάνονται τις επιθυμίες και τις προθέσεις των άλλων.

Τεμπλ Γκράντιν, Διάγνωση αυτισμός. Ένα βιβλίο τόσο πολυτσιταρισμένο που ένιωθα ότι το ξαναδιαβάζω. Χάρη στις ικανότητες της ίδιας, τη μητέρα της και μερικούς άλλους φωτισμένους ανθρώπους η αυτιστική Τεμπλ δεν περιθωριοποιείται, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητές της και πετυχαίνει. Πάντως οι υπηρεσίες υγείας κι εκπαίδευσης της Αμερικής το 1950 που περιγράφονται ως «λειψές» στο βιβλίο ρίχνουν στ’ αυτιά των αντίστοιχων σημερινών ελληνικών.

Τζακ Ρίτσερ για πάντα: η τρίτη περιπέτεια του που διαβάζω, φυσικά δε θυμάμαι τον τίτλο, το Ρίτσερ τον διαβάζω για τα ρίγη συγκίνησης που μού προκαλεί αυτή η κτηνώδης αλλά και τόσο εξευγενισμένη συνάμα (οξύμωρο?) ανδρική παρουσία. Το κακό ήταν ότι τον ένοχο τον είχα μαντέψει από τη μέση και διάβαζα με την ελπίδα να δω το Ρίτσερ να χωρίζει από αυτή τη δυσκοίλια τη Τζόντι. Φυσικά δικαιώθηκα στο τέλος, ο Ρίτσερ ανήκει πλέον στο λαό του.

8 σχόλια:

Maria είπε...

το βιβλιο της Τεμπλ το εχω διαβασει αλλα δεν θυμαμαι τιποτα.
φιλενας,
εχω το ελευθερο να σου κανω μια ανηθικη προταση?

Μαριλένα είπε...

Τι ερώτηση! Φυσικά :-)

athanasia είπε...

Καλημέρα!

Μετά το Σαββατοκύριακο, μας έχεις έτοιμες βιβλιοκρισίες... :)

Δεν ξέρω αν είναι δική μου εντύπωση, λόγω γονεϊκής διαστροφής, αλλά νομίζω ότι τα ζητήματα που συνδέονται με τον αυτισμό έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε όλοι μας.

The Gasbird Familly είπε...

Καλή εβδομάδα!!!(σημείωσες απουσία από το θεατρικό...χι χι χι).Με το δεύτερο βιβλίο που αναφέρεις μου κάνεις καταπληκτική "κάθετη μπαλιά", που λέμε κι εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι,και με βγάζεις "tete a tete"(chic!) με το τέρμα.Ειδικά στο κομμάτι των "λειψών υπηρεσιών" ,που εν μέρει θα είναι το θέμα του αυριανού ποστ,καθότι σήμερα "αξιολόγησαν"(????) τον Τεό στα ΚΔΑΥ ή αλλιώς ΚΕΔΥ (άλλαξε ο Μανωλιός...).

roula karamitrou είπε...

Το ρουλιώ πάλι σαχλαμάρα θα ρωτήσει...ο λαός του Ρίτσερ...ομόφιλος, φιλενάδα;)
Υπομονή...συ είπας για αδελφό μπλογκ που συμπαρίσταται...δεν το πες;)

Μαριλένα είπε...

Aθανασία, είναι εμμονή αλλά ενδιαφέρουσα.

Gasbird, περιμένω την ανταπόκριση, εμείς ακόμα περιμένουμε να περάσουμε από το Γενάρη. Όχι ΚΕΔΥ ακόμα, γι' αυτό δε λειτουργούν :-)

Ρουλιώ, να εξηγούμεθα, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Λαό του, εννοούσα εμένα και μόνο :-), σ' αγαπώ, σ' εκτιμώ, αλλά μερικά πράγματα δε μοιράζονται.

butterfly είπε...

(όπως θα'λεγε και η Φωτούλα), τσα! :)

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Tσα λοιπόν :))))