27.5.08

Hush hush νέο

(περίπου hush hush, μάλλον χλιαρό)

Butterfly, αγγίζει τα όρια του paranormal, όπως αυτό σημειολογείται στα x-files, αλλά κοίτα τι βρήκα! Η ημερομηνία είναι λίιιιγο παλιά, αλλά τώρα εντόπισα το neurodiversity, τώρα και το συγκεκριμένο λινκ. Στο οποίο αρθρίδιο η Helena Bonam Carter, σύζυγος του (ημί) θεου Τιμ Μπάρτον δηλώνει ότι αφού γύρισε μια ταινία υποδυόμενη τη μητέρα 4 αυτιστικών παιδιών διέκρινε χαρακτηριστικά συμπεριφοράς τους που έχει κι ο Τιμ. Ως ένα από αυτά αναφέρει την ικανότητά του να απομονώνεται στη δουλειά αγνοώντας τον υπόλοιπο κόσμο.

Μετά μιλάει για το ιδιαίτερο χιούμορ και την ανεξάντλητη φαντασία του και τα αποδίδει στο Αsperger.

Συμπαθέστατο αρθράκι, βέβαια η πληροφορία ελέγχεται. Πρώτον γιατί το σάιτ ίσως είναι κάτι σαν Τηλέραμα ή Τηλεθεατής στο ηλεκτρονικό του και δεύτερον γιατί αυτά τα δηλώνει η σύζυγος. Κάθε σύζυγος είναι σαν τον άνθρωπο, ικανός για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Όπως και να 'χει παραμένω φανατική groupie.

32 σχόλια:

The Gasbird Familly είπε...

Είδα το αρθράκι και όπως το περιγράφει η εν λόγω ηθοποιός,μάλλον τη κόβω περισσότερο επηρεασμένη από το ρόλο της ως μητέρα 4 αυτιστικών παιδιών.Ξέρω πολλούς που όταν εργάζονται,δεν ακουν ή δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους.Αυτό δεν τους κατατάσει βέβαια σε υποψήφιους Aspergers,αλλά σε workoholics.Οπως και να έχει όμως,πολλοί από το χώρο των διασημοτήτων ,πολιτικοί,συγγραφείς,συνθέτες,ηθοποιοί,εφευρέτες έχπυν αναγνωριστεί ως κινούμενοι στο φάσμα ή τουλάχιστον στα όριά του.

The Gasbird Familly είπε...

Οταν μπορέσεις ρίξε μιά ματιά και σε αυτό το link,αν δεν το εχεις δει ακόμα: http://www.geocities.com/richardg_uk/famousac.html

athanasia είπε...

Καλημέρα!

Εγώ πάλι ξέρω πολλές που είναι πεπεισμένες ότι ο άντρας τους- φίλος τους-πλάσμα των ονείρων τους (διαλέγετε και παίρνετε) είναι αυτιστικός. Με το οποίο βασικά εννοούν ότι ο εν λόγω είναι ικανός να συγκεντρωθεί πλήρως σε κάτι, μόνο που αυτό το κάτι δεν είναι οι ίδιες...

Οπότε δεν ξέρω για τον κ. Μπάρτον αλλά, όπως λες κι εσύ, κάθε σύζυγος είναι σαν τον άνθρωπο: "ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο".

Αχ, έβλεπες κι εσύ X-files? :)

Μαριλένα είπε...

Gasbird, τηλεφωνικά ομιλώ με τη σύζυγο, ηλεκτρονικά επικοινωνώ με το σύζυγο της gasbirdο-οικογένειας :-). Θα το δω από το σπίτι, εδώ είναι κομμένο.

Αθανασία, όταν κάναμε το σεμινάριο early bird είχαμε μια (κατά τ' άλλα συμπαθέστατη) τύπισσα που κάθετι μυστήριο που ακούγαμε πεταγόταν κι έλεγε "Α! αυτό το κάνει κι ο άντρας μου, α! κι αυτό!". Το ΄κανε σε τέτοιο βαθμό που συγκρατούσα το Δ από το να πάρει κανένα νόμισμα να το στριφογυρίζει ή να λύσει τα κορδόνια του κ να μην μπορεί να τα δέσει.

The Gasbird Familly είπε...

Ενημερώθην πάραυτα και εύχομαι τα καλύτερα (fingers crossed)!!!

Ανώνυμος είπε...

Aθανασια, το σχολιο σου ...απλα εγραψε!, Τιμ Μπαρτον, αυτισμος και τριχες κατσαρες....Εγω περιμενω το sex and the city που θα ερθει σε λιγε μερες ...γιατι θελω να γελασω....Αμαν πια με τα αυτιστικοτετοια,(..και ακομα δεν καλοκαιριασε για τα καλα).καλημερες

Ανώνυμος είπε...

Εξετάσεις για Asperger :
http://www.rdos.net/eng/Aspie-quiz.php

Carlos the Tsakal

roula karamitrou είπε...

Όχι και τηλέραμα και τηλεθεατής στο διαδίχτυο βδε φιλενάδα...εδώ κάνουμε σοφαρή δουλειά...γκρούπυ, ε γκρούπυ:) για τις συζύγους ασχολίαστο, πολύ αντικειμενική σακούω και πιο άλλο φαλάγγι δε γένιται να μας πάρουν...μη λες έτσι φιλενάδα, χάρη στο Ρουλιώ έστω:)

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Μπα και εγώ τη γραφή μου αυτιστική τη λέω καθώς και το τρόπο που αντιμετωπίζω τα πράγματα
Καλή μέρα σε όλους μας

mamma είπε...

Καλημέρα στην παρέα.
Μου έχετε λείψει όλοι, διαβάζω αλλά δεν τολμώ να σχολιάσω... θα είμαι εντελώς off topic, κάτι σαν "η ζωή είναι ωραία" και άλλα τέτοια άσχετα :))))

ΥΓ. Μόλις καταφέρω να φτιάξω νέα τάξη στη ζωή μου θα επανέλθω.

mamma είπε...

Ααα, και να μην ξεχάσω... η ζωή είναι ωραία :)))

Καλημέρα boys and girls!!!

athanasia είπε...

Για να μη νομίζετε, έκανα και το τεστ (ίδετε λινκ ανωτέρω).

Ιδού τα αποτελέσματά μου: "Your Aspie score: 64 of 200-Your neurotypical (non-autistic) score: 163 of 200 - You are very likely neurotypical." Δίνει και πλήρη ανάλυση πώς βγαίνει αναλυτικά το σκορ.

Μετά την ευγενή χορηγία Carlos the tsakal (μυστυριώδης agent provocateur?), προβλέπω σύζυγοι να ρωτούν συζύγους: "θέλεις αγάπη μου να κάνεις ένα πολύ ενδιαφέρον τεστάκι?"

athanasia είπε...

Τώρα, εντάξει, μια ανάλυση προφανώς δίνεται αναλυτικά. [Περιττολογία σαν το "ξαναεπαναλαμβάνω" είναι κι αυτό...]

mamma είπε...

Το έκανα το τεστ :))

Your Aspie score: 93 of 200
Your neurotypical (non-autistic) score: 137 of 200
You are very likely neurotypical

Μαριλένα είπε...

Gasbird, σ' ευχαριστώ πολύ, αμήν.

Μαρία, η Κάρυ είναι αυτιστική, να μη μιλήσω για το Mr.Big..

Carlos, θα κλείσεις σπίτια!

Ρουλάκι μπέιμπυ, συμφωνώ, εξ' ού και στο ποστ δεν διευκρίνιζα φύλο :-).

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, (ό,τι θυμάμαι χαίρομαι) κάποια εποχή ήμουν φανατική, μετά νομίζω ότι άρχισαν να επαναλαμβάνονται.

Φωτούλα, αγαπώ Μπάρτον, αγαπώ Φωτούλα.

Mamma και Αθανασία, απαντήσατε σε 150 ερωτήσεις? Και σας έβγαλε σίγουρα νευροτυπικές?

mamma είπε...

:-P

Ανώνυμος είπε...

Κλείνω σπίτια, ανοίγω Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας.

Πληρώθηκα απο τις τρεις κοπέλες, που μη συμμετέχοντας στη συζήτηση-κόλαφο έμοιαζαν με στοχαστικούς Τσόμσκυ στη βελτιωμένη 90-60-90 έκδοση.

Η εκδίκηση της Ξανθίας

athanasia είπε...

Δεν μας έβγαλε "σίγουρα" νευροτυπικές, "very likely" το θεώρησε (ε, κράτησε μια ψιλοεπιφύλαξη...).

Kι ενημερώνω ότι τα τεστ Baron-Cohen (βρίσκονται στο "The essential difference") μου έβγαλαν classification skills αντάξια ενός Asperger, σώθηκα όμως από το empathy test (καρα-νευροτυπικό σκορ).

Πάει, θα κλείσουν σπίτια, άλλο να τον λες αυτιστικό τον σύζυγο για να τον ταπώσεις, άλλο να σου προκύψει πτυχιούχος στο φάσμα...

Μαριλένα είπε...

Mamma, έχεις 5' (ολογράφως πέντε) να ανακαλέσεις το προκλητικό και περιπαιχτικό σχόλιο σου.
(το οποίο μου θυμίζει το εξής: καβγάς στη δουλειά κι ένας τύπος στέλνει μέιλ στον ανώτερο τύπο με τον οποίο έχει τσακωθεί, μέιλ λιγάκι αυθάδες. Απαντάει ο ανώτερος: ο τάδε (ο κάτω) ήρθε αυτοβούλως στο γραφείο μου κ ανακάλεσε το περιεχόμενο του προηγούμενου μέιλ)

Ανώνυμος είπε...

αντιγράφω Φωτούλα.

Maria είπε...

Η Καρι ειναι καργα αυτιστικη,συμφωνω.

Τα παιδια δεν εχουν σχολειο ,τα απογευματινα μαθηματα ακυρωθηκαν,προσπαθω να γραψω ενα κειμενακι για το μπλογκ και εγω τωρα εσας να με τσιγλατε να παω να κανω το τεστ του ...Σαντάνα . Οχι αρνουμαι.

λοιπον (ασχετο) αν θελετε ανανεωση στο σπιτι σας, www.ghtv.com. ( γιατι φοβαμαι να βγω αυτιστικη ...τουλαχιστον για την ωρα)

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή κάποιοι έχουν meeting και δουλειές το απόγευμα ( o τεμπέλης με πολλά λόγια ) υποβάλω το σύντομο τεστ


[ ] Είσαι Αυτιστικός/ή

[Calculate]

The Gasbird Familly είπε...

ΔΕ ΘΕΛΕΙΙΙΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΕΕΘΤ!!!!!...που θα λεγε και ο Τεό!!!(απορώ με τον εαυτό μου,που με εσάς κυρίες μου , ακόμα δεν έχει αρχίσει να "σπάει ο καρπός".:P:P

athanasia είπε...

Μαρία,

Πλάκα-πλάκα, βρίσκω το τεστ ευχάριστο και, επιπλέον, χρήσιμο για δυο κυρίως λόγους.

Πρώτον, αμφιβάλλω αν θα υπάρξει άνθρωπος που δεν θα έχει κάποιο σκορ Αsperger στο εν λόγω τεστάκι. Αν μη τι άλλο, θα του κοπεί η φόρα της βεβαιότητας του "φυσιολογικού" εαυτού του και θα διστάσει να [ξανα]χρησιμοποιήσει άστοχες μεταφορές για τον αυτισμό (για να κατηγορήσει τον απέναντι ότι είναι εγωιστής κι αδιάφορος, ή για να κριτικάρει δυσάρεστα κοινωνικά φαινόμενα). Γιατί, νομίζω, η κακή χρήση της λέξης αυτισμός (που στιγματίζει παιδιά κι ενήλικους με αυτισμό) μάλλον διαδέχθηκε το παλιότερο στερεότυπο του "επικίνδυνου ψυχοπαθούς".

Δεύτερον, το τεστάκι εξηγεί απλά το σκορ ανά ομάδες ερωτήσεων και παραβάλλει aspie/νευροτυπικό. Δεν είμαι ειδικός, αλλά απ' όσα έχω δει ως μαμά, μου φαίνεται ότι -ιδίως για όποιον δεν ξέρει τί είναι αυτισμός- είναι μια συνοπτική εξοικείωση με μικρά και μεγάλα πράγματα που μπορούν να κάνουν [πολύ] δύσκολη τη ζωή κάποιου που το αποτέλεσμά του θα ήταν ξεκάθαρα προς το Aspie. Ακόμη και για εμάς τις μητέρες (και τους πατέρες), καλό είναι, για άσκηση τόνωσης του empathy για το δικό μας παιδί...

Αυτά - καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

[Your Aspie score: 107 of 200
Your neurotypical (non-autistic) score: 123 of 200]
-aut-

The Gasbird Familly είπε...

ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΙΤΣΟ... ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ!!!!
Your Aspie score: 43 of 200
Your neurotypical (non-autistic) score: 168 of 200
You are very likely neurotypical

Maria είπε...

Αθανασια
δεν διαφωνω καθολου με αυτα που λες, απλως ειναι σημερα μια απο τις ελαχιστες μερες που εχω χρονο για εμαιλ, κειμενα και ...δεν εχω χρονο για τεστακια(ασε που με θεωρω αυτιστικη λιγακι).Το σχολιο σου αυτο μου δινει την ευκαιρια (πιστευω πριν το σκ ) να γραψω ενα κειμενο που αφορα το τί χρειαζεται για να γινει ο αυτισμος περισσοτερο γνωστος απο το τους τυπικους πλειοψηφικους.

butterfly είπε...

Kοίτα τώρα το άλλο παρανόρμαλ: πρόσφατα σκεφτόμουν αν κάποιοι πολύ καλοί (άρρενες) φίλοι μου έχουν αυτιστικά στοιχεία. (Εξαιρετικό μυαλό, geeky στοιχεία, ιδιότυπο χιούμορ, συνέπεια, ενίοτε δυσαρέσκεια στη σωματική επαφή.) Από την άλλη, τι λέει αυτό για μένα - με τραβάνε οι αυτιστικοί ή επειδή είναι προβλέψιμοι μού είναι ευκολότεροι από τον υπόλοιπο κόσμο;(ανησυχητικό το δεύτερο)

Τελικώς κατέληξα εκεί: όλοι τους είναι φυσικοί/ηλεκτρολόγοι/πληροφορικοί, κανείς Έλληνας. Από τη μία η συγκέντρωση ιδιαίτερα έξυπνων ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερη σ'αυτούς τους τομείς (σνομπισμός αλλά το πιστεύω, προφανώς δεν ισχύει κανένα αντίστροφο βέβαια). Από την άλλη σε άλλες χώρες οι σχολές αυτές δεν είναι δημοφιλείς, οι ασχολούμενοι με το αντικείμενο θεωρούνται κολλημένοι και μόνο λόγω ενδιαφέροντος και ταλέντου έχουν βρεθεί εκεί. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει εξωτερική πίεση για "κοινωνική" συμπεριφορά. Ταυτόχρονα, νομίζω στην παιδική/εφηβική ηλικία οι ανοχές σε "αποκλίνουσες" συμπεριφορές είναι πολύ μικρές, και (όπως έχω μάθει από τους φίλους μου) δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου ασχολείσαι με τα δικά σου, δεν έχεις φίλους, επειδή δεν έχεις φίλους όλο κλείνεσαι στον κόσμο σου κτλ.

Ίσως επειδή λόγω αντικειμένου έχω συνηθίσει την επαφή με τέτοιο κόσμο (λίγο περίεργο) ευτυχώς δεν έκρινα από την (ενίοτε πολύ) ψαρωτική πρώτη εντύπωση. Ευτυχώς, γιατί για παράδειγμα θα είχα χάσει έναν από τους καλύτερούς μου φίλους. Κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία, τέτοιοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, ενδιαφέροντες, και νοιάζονται πολύ για τους κοντινούς τους ανθρώπους. Αυτό τώρα όχι ως "inner self", απλά ως ένας πολύπλευρος άνθρωπος, που κομμάτι του είναι και η προσβλητική ατάκα που θα πει σε κάποιον που δεν καταλαβαίνει μια εξίσωση (κι αν τον αγαπάς θα πρέπει να του εξηγήσεις να το κόψει), και κομμάτι του είναι η βαθιά κατανόηση του χαρακτήρα των άλλων και η αγάπη του γι' αυτούς.

Ειδικός δεν είμαι, αλλά πραγματικά νομίζω υπάρχουν περιπτώσεις που τα εξωτερικά γνωρίσματα που ταιριάζουν στον αυτισμό δεν αντιστοιχούν στον άνθρωπο - ιδίως σε "περιθωριακά" άτομα λόγω μυαλού ή ευαισθησίας. Το ότι ίσως καθιστούν τη ζωή του ανθρώπου λίγο δυσκολότερη κοινωνικά, ναι (και ήταν ίσως άτυχοι από την άποψη ότι παλιά ήταν πολύ πιο αποδεκτές περίεργες συμπεριφορές από άντρες - και αυτό μάλλον ήταν και ο λόγος που οι γονείς τους δεν θεώρησαν απαραίτητο να τις μαζέψουν). Το ότι φυσικά κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία είναι ενδείξεις αυτισμού, και βέβαια είναι. Από την άλλη, υποθέτω ότι αν ανοίξεις ένα βιβλίο για την διπολική διαταραχή, θα βρεις μέσα γνωρίσματα που ταιριάζουν σ' εσένα και κοντινούς σου ανθρώπους - ειδικά αν έχεις μόλις γυρίσει ταινία παίζοντας τη μάνα τεσσάρων τέτοιων παιδιών. Όπως και να το κάνουμε, είσαι λίγο biased. ;)

Τρελό σεντόνι, αντιέ!

butterfly είπε...

Α ναι. Για το satc, όπως είχε ειπωθεί στους Simpsons, "it's a series about four straight women who behave like gay men." Όχι ότι δεν έχω δει satc, εννοείται πως ναι, αλλά δεν είναι πολύ πετυχημένο;:)

Μαριλένα είπε...

Λείπω, προσπαθώντας να εξασφαλίσω τον άρτο τον επιούσιο, έρχεται ο Κάρλος και το μπλογκ παίρνει φωτιά-μήπως να του δώσω outsourcing το σημερινό κείμενο που δεν προλαβαίνω?

Holly, εσύ κι η Φωτούλα ονομάζετε έτσι την (πολύ γοητευτική κ τραβηχτική κ γοητευτική)γραφή σας.

Μαρία, με ζιβάγκο και ζεστά ρουχαλάκια κυκλοφορούμε ακόμη, που δεν έχω αξιωθεί να κατεβάσω καλοκαιρινά, ποια ανανέωση?

Αθανασία και Gasbird, κάνω κι εγώ το τεστ κ θα επανέλθω, διότι φαίνεται το κάνατε όλοι μα όλοι-aut καλωσήλθες.

Butterfly, το ΕΜΠ είχε πάρα πολύ τέτοιο κόσμο-παρά τη διάκριση μεταξύ τρόπου εισαγωγής που κάνεις.
Κι εγώ το θέμα της Ελενίτσας της Μπόναμ υπό το ίδιο πρίσμα που περιγράφεις το είδα, αλλά είναι μια κοινή αγάπη ο Τιμ κ σκέφτηκα ότι ήθελες να το ξέρεις.
Satc, έχω δει 4-5 επεισόδια, ελπίζω στις 150 ερωτήσεις του τεστ να έχει μια: δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε τηλεοπτική πλοκή πιο σύνθετη από αυτή της Τόλμης κ Γοητείας.

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Your Aspie score: 71 of 200
Your neurotypical (non-autistic) score: 133 of 200
You are very likely neurotypical
αλλά:
ASPIE TALENT
Aspie score in this section: 15 of 19
Neurotypical (NT/non-autistic) score in this section: 1 of 5
NT TALENT
Aspie score in this section: 3 of 13
Neurotypical (NT/non-autistic) score in this section: 15 of 16
ACTIVITY PATTERN
Aspie score in this section: 6 of 9
Neurotypical (NT/non-autistic) score in this section: 0 of 1
NT SOCIAL
Aspie score in this section: 13 of 23
Neurotypical (NT/non-autistic) score in this section: 7 of 21
Η ανάλυση τελικά είναι όλα τα λεφτά
Καλή μέρα σε όλους μας