6.6.08

Τρώγοντας από τα έτοιμα

Από την Κριστίνα βρίσκω τη συνέντευξη της Emma Noble -είναι μαμά ενός 7χρονου αυτιστικού παιδιού, μοντέλο, ηθοποιός και πρώην νύφη του Μέητζορ.

Ο μικρός (Χάρυ) στα 2 ½ του χρόνια άρχισε να χάνει το λόγο του και να υιοθετεί στερεοτυπικές συμπεριφορές. Το λέει κι η ίδια, είναι σύνηθες νομίζω, πόσο τραυματικό είναι για τους γονείς ένα παιδί να αποτραβιέται και να χάνει την επικοινωνία που μέχρι πρότινος κατείχε. Σήμερα στα 7 του ο Χάρυ έχει επανακτήσει την ομιλία και κάνει σημαντικές προόδους.

Ωραία τα λέει η Emma: εξηγεί πόσο απελπισμένη ένιωθε στην αρχή, περιγράφει ένα περιστατικό από αυτά που έχουμε ζήσει όλοι (μάζεψε το κακομαθημένο σου). Εξηγεί ότι μιλάει δημοσίως προκειμένου να βοηθηθούν οι λιγότερο προνομιούχοι, αλλά και να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ο αυτισμός δεν είναι διαταραχή της παιδικής ηλικίας και μόνο.

Για την εποχή της διάγνωσης περιγράφει: «Ήθελα πραγματικά να μάθω το γιατί. Ήμουν θυμωμένη και αναστατωμένη. Ήταν μια μορφή πένθους, απώλειας. Αλλά αυτό το συναίσθημα φθίνει-η ακατανίκητη ανάγκη να βρεις κάτι να κατηγορήσειςι-κι αυτό που παίρνει τη θέση του είναι η καθημερινότητα. Έχουμε προχωρήσει πολύ και μπορώ ειλικρινά να πω ότι έπαψα να νιώθω πένθος. Ο χρόνος βοηθάει. Πρέπει να είμαι αισιόδοξη και μπορώ να είμαι χάρις στο Χάρυ».

Λέει πόσο χαρούμενη είναι που ο γιος της της λέει πάλι «σ’ αγαπώ» και συμπληρώνει αστεία ότι είναι η φάση που το λέει στους πάντες.

ΥΓ. Είναι το τρίτο τηλεφώνημα από χτες που μού κάνει ο προϊστάμενός μου, αρχίζοντας την κουβέντα με το δυσοίωνο: «Τι λέει το πρόγραμμα?». Μας πιάσανε?

13 σχόλια:

mamma είπε...

Καλημέρα. Τι έγινε φιλενάδα; σε πήρανε χαμπάρι;

"Μορφή πένθους": νομίζω πως έτσι κάπως το έχω στο μυαλό μου.

athanasia είπε...

Θυμός και θλίψη και σύγχυση. Κι επάνω στο "γιατί στο δικό μου παιδί" έρχεται και το "μάζεψε το κακομαθημένο σου" (ρητά ή σιωπηρά) και προστίθεται η απόρριψη του γονιού και του παιδιού.

Κλασικό και οδυνηρό, ευτυχώς περαστικό, αν δυναμώνει ο γονιός.

Και μετά μια ιδιότυπη αισιοδοξία (δεν ξέρω καν αν είναι η σωστή λέξη), που δεν είναι ακριβώς "φωτεινή", έχει έντονες φωτοσκιάσεις.

Υ.Γ. "Τί λέει το πρόγραμμα?" - Προσφορά του οργανισμού στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.... :)

Μαριλένα είπε...

Φίλτατες, έτσι και το ξαναπεί, νομίζω θα αντιδράσω όπως στο ανέκδοτο με το γρύλλο.

mamma είπε...

Εγώ θα πρότεινα να κάνεις τον Αλέκο:))))

Μαριλένα είπε...

Ή να μιλήσω για διακρίσεις (?) και αποκλεισμό (?), αλλά πρέπει να μού υποσχεθείς ότι θα με στηρίξεις ενδομπλογκικά με μια καμπάνια.

Maria είπε...

O Παυλος, μεχρι τα 7 του ηταν παιδι ΥΛΑ με αψογη ομιλια, λεξιλογιο που τρομαζε,(οχι απλως προκαλουσε θαυμασμο) , και παρουσιασε επιδεινωση , σε τετοιο βαθμο που εχασε την ομιλια του,εβγαζε μονο ηχους,και πολλα αλλα.Δυσκολο φιλενας, δυσκολο.Αλλα αυτο που με κρατησε και δεν τρελαθηκα ηταν οτι απο τη στιγμη που μιλουσε παλια , θα ξαναμπορουσε καποτε να μιλησει.

Οσο για το "αφεντικο " σου,μαλλον ειναι φανατικος αναγνωστης σου

Μαριλένα είπε...

Μαρία, το φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι, εμείς δεν το περάσαμε αυτό, ξεκινήσαμε από τα πιο δύσκολα και βελτιωνόμαστε.
Για το άλλο ούτε γι' αστείο δε θέλω να το σκέφτομαι!

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο καημενούλης προϊστάμενος είπε «τι λέει το πρόγραμμα για διακοπές» αλλά η Μαριλένα άκουσε μόνο το blog title…..
Βλέποντας ( το trigged event, cause & effect ) θεώρησε ότι οι διακοπές αποτελούν ένα καλό τρόπο να ξεκινήσει την όποια ανάθεση έργου ( πολύ κίνηση σε αναθέσεις έργου τελευταία και εμείς τρώμε από τα έτοιμα Παρασκευάτικα ) με το «τι λέει το πρόγραμμα».
Είσαι απλώς θύμα του ΑΒΑ κορίτσι.
Υ.Γ Το κορίτσι καθώς και το παρόν post είναι πληρωμένη καταχώρηση – εξαγορά από τον προϊστάμενο

mamma είπε...

Μαριλένα, έχω αρχίσει και φαβάμαι... κάνε κάτι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην ανάγκη βάλε τον προϊστάμενο να υπογράψει βεβαίωση άγνοιας της ύπαρξης ετούτου εδώ του μπλογκ [πωπω, το παράκανα με τις γενικές, ε;]

athanasia είπε...

Μαριλένα, προκειμένου να μην παιχτεί live το ανέκδοτο για τον γρύλο, μια απάντηση στο "τί λέει το πρόγραμμα" πιθανόν είναι "τί να λέει? Παρασκευή είναι, μετά την δουλειά Ερέτρια".

Καλό μας Σαββατοκύριακο :)

Μαριλένα είπε...

δττα, ό,τι κι αν είπε η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα, θα παίξω επιθετικά νεξτ τάιμ (αν όχι ήδη).

Mamma, έρανο για το ΤΣΜΕΔΕ μου θα κάνω ωχούυουου.

Αθανασία, πάντα διαλλακτική και crisis mngment oriented :-), καλό μας ΣΚ.

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Τι τι λέει το πρόγραμμα; Ερέτρια Λέει το πρόγραμμα.
Καλό μας Σ/κ
(ψιτ Μαριλένα, νομίζω ότι π προϊστάμενός σου ξέρει για το μπλογκ, μήπως να έβαζες παρασύνθημα;;):)))))))))

Μαριλένα είπε...

Φωτούλα, θα το κάνω το blog με προσκλήσεις κι επίσημο ένδυμα, ενδοεταιρικά visits εκτός!