4.6.08

NAS εγκώμιο πάλι

Τις δυο περασμένες Κυριακές τα ένθετα περιοδικά των εφημερίδων που διαβάζω είχαν μια διαφήμιση σε συνέχειες. Την πρώτη Κυριακή μιλούσε για την εταιρεία που μεταξύ άλλων «έχει το προνόμιο το 13% του προσωπικού της να είναι άτομα με αναπηρία». Τη δεύτερη Κυριακή αποκάλυψε ότι πρόκειται για μια εταιρεία που κατασκευάζει στρώματα, την coco-mat. Μου άρεσε το κείμενο της διαφήμισης, το ότι προβάλλει στα συν της την κοινωνική πολιτική της κι ακόμη πιο πολύ το ότι δίνει αυτές τις θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα χαζεύω αρκετά το site των ονείρων μου, της NAS, και φτάνω στα λινκ του Prospects (του συμβουλευτικού γραφείου της NAS για την απασχόληση). Σε άλλο ένα εξαιρετικά περιποιημένο φυλλάδιο -όπως και για κάθε καμπάνια της- η NAS προωθεί στους εργοδότες την ιδέα της απασχόλησης αυτιστικών ανθρώπων υψηλής λειτουργικότητας ή asperger αναφέροντας τα δυνατά τους σημεία, τις αδυναμίες τους, τρόπους αντιμετώπισής τους, τις δουλειές στις οποίες είναι ικανοί ακόμα και να διαπρέψουν, το κέρδος των εργοδοτών που τους απασχολούν, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει η Prospects σε εργαζόμενους και εργοδότες.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία με τα οποία αξιολογήθηκε το Prospects από τους ανθρώπους που κατέφυγαν σ’ αυτό για εύρεση εργασίας:

98% δήλωσαν ότι βοηθήθηκαν

85% είναι ικανοποιημένοι με τις δουλειές τους και

75% πιστεύουν ότι δεν θα τα είχαν καταφέρει στη δουλειά χωρίς την παρουσία του ανθρώπου του prospects.

Στο τέλος του φυλλαδίου παρατίθενται ένα σωρό εθνικά και κυβερνητικά σχέδια που στηρίζουν την όλη προσπάθεια.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πόσο άτυχοι είμαστε που δεν είμαστε Βρετανοί.

Ανώνυμος είπε...

Ολα καλα και ολα ωραια Μαριλενα μου, αλλα στο ...Ellada το θεμα ειναι τί κανουμε.Αυτα λενε και στον asperger.gr

Ανώνυμος είπε...

Το να επισκέφτεσαι site σαν το NAS, είναι σαν να βλέπεις Baywatch και αμέσως μετά να πας για μπάνιο στην Καλικράτεια.


__________________________________
Καλικράτεια : Κοντινή παραλία Χαλκιδικής όπου κυριαρχεί το homo «οικογένειoυς με παιδάκια και ταπεράκια», σε όχι και τόσο ομαλή συνύπαρξη του homo «ρακέτους» και το homo «ήρθα με πουλμάνιους και θα φύγω σε λίγο».

Μαριλένα είπε...

Παίδες, αυτή η ηττοπάθεια σε κάτι καλό θα μας οδηγήσει, είμαι σίγουρη :-).

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα το homo Viperious...
( μαριλένα sorry )

athanasia είπε...

H ΝΑS έχει ιστορία χρόνων κι είναι αλήθεια ότι, ως βρετανική, στηρίζεται στο πρακτικό πνεύμα και σε μια αίσθηση συλλογικότητας που στην Ελλάδα ελάχιστα τη ζήσαμε (κι αυτό μόνον παλιότερα, στα στενώς νοούμενα πολιτικά, κατά τ' άλλα λειτουργούμε ατομικά και συχνά τυχοδιωκτικά).

Κι ειδικά για τον αυτισμό, οι Βρετανοί δεν συμμερίστηκαν τις ψυχοθεραπευτικές μπλα-μπλα θεωρίες για τον αυτισμό που καθυστέρησαν την ηπειρωτική Ευρώπη (που πάντως ήδη ξανακερδίζει τον χαμένο χρόνο), είχαν εξ αρχής μια εμπειρική-συμπεριφορική προσέγγιση που βγήκε σωστή.

Ναι, η Ελλάδα είναι Ελλάδα, να το έχουμε υπόψη μας για να μην μεγαλοπιανόμαστε και περιμένουμε αύριο το θαύμα, αλλά να μην μας πιάνει κι ηττοπάθεια. Κι οι άλλοι από κάπου ξεκίνησαν, και -απ' όσο ξέρω- καθόλου εύκολα δεν τα βρήκαν και ακόμη και σήμερα ελλείψεις υπάρχουν. Αλλά δουλεύουν.

Κι επειδή καθένας μας εδώ (και στον αυτισμό κι αλλού) έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο δικό του πρόβλημα, αξίζει να δούμε πώς κατάφεραν στη ΝΑS (και σ'άλλες ανάλογες οργανώσεις στην Ευρώπη κι αλλού) να προωθήσουν με την ίδια ζέση προγράμματα για όλο το αυτιστικό φάσμα: και τους μικρούς και τους μεγαλύτερους, κι αυτούς που μπορούν να εργαστούν κι αυτούς που δεν μπορούν, κι αυτούς που έχουν ελαφρύ πρόβλημα κι αυτούς που έχουν βαρύτατο πρόβλημα. Και κινητοποίησαν οικογένειες, εθελοντές, ειδικούς, το λεγόμενο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία.

Και στα δικά μας, λέω εγώ. :)

Ανώνυμος είπε...

και στα δικα μας , ας αναψουμε ενα κερακι και ας περιμενουμε.

elf είπε...

Κάνουν φοβερή δουλειά, μία συνάδελφος δούλευε στην Αγγλία και μας λέει. Τώρα έχω αρχίσει να τους γνωρίζω σε επίπεδο αλληλογραφίας - συνεργαζόμαστε λόγω της δουλειάς μου - και ελπίζω να μάθω πολλά. Θα σας κρατάω updated.

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, είμεθα μαζί.

Μαρία, σε παίρνω τηλ τώρα να μάθεις να γράφεις τέτοια πράγματα.

Elf, ενημέρωσέ μας όντως:-).