24.7.08

VΒΑ εγχειριδίου το ανάγνωσμα

(συνεχίζοντας την απόκτηση γνώσης και μεταφέροντάς τη σαν πρωινές δροσοσταλίδες στο διψασμένο για μάθηση κοινό)

Ζουμερή περίληψη του γιατί οι τιμωρίες δεν πολυδουλεύουν:

  1. τιμωρώντας το παιδί δεν μαθαίνεις πού οφείλεται η συμπεριφορά του, οπότε είναι εξαιρετκά πιθανό ότι θα βρει άλλο τρόπο να πετύχει το σκοπό του και η νέα συμπεριφορά μπορεί να είναι εξίσου ανεπιθύμητη.
  2. αν δεν κατανοήσουμε τι προσπαθεί να πετύχει το παιδί υιοθετώντας την προβληματική συμπεριφορά, μπορεί τιμωρώντας το να την επιβραβεύουμε-πχ αν το παιδί κάνει φασαρία στην τάξη, βγάζοντάς το έξω εκείνο έχει πετύχει να μη συμμετέχει στο μάθημα.
  3. τέλος έχει αποδειχτεί από έρευνες ότι τον τύπο και το βαθμό της τιμωρίας τα παιδιά τον συνηθίζουν, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κλιμακώνει κάθε φορά ο γονιός/δάσκαλος την τιμωρία για να είναι αποτελεσματική. Δλδ στην αρχή θα μιλήσω αυστηρά και θα μ΄ακούσει ο Ρίκος, μετά πρέπει να φωνάξω και στο τέλος να ουρλιάξω για να σηκώσει το φρύδι.

Έπεται συνέχεια, φοβάμαι..

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλη την κομπανία.

Λίγα σχόλια :

Πρώτον αυτά που περιγράφεις ισχύουν για όλο το ανθρώπινο γένος. Το κάνω και εγώ στο αφεντικό μου, στην σύζυγο, στα παιδιά...

Η συνεχής επαφή με ένα "ερέθισμα" ( φωνές, τιμωρία αλλά και επιβράβευση ) προκαλεί σιγά σιγά την εξασθένιση του, με αποτέλεσμα στο τέλος να πρέπει είτε να αυξήσουμε την "ένταση" του είτε να το αλλάξουμε.

Αυτό συμβαίνει και με τα positive reinforcement. Π.χ. αν πεις στον "Μπράβο" ή δώσεις ένα παγωτό, θα χαρεί και θα εκτελέσει την εντολή . Όμως αν γίνεται συνέχεια κάποια στιγμή θα του είναι αδιάφορο.

Το "μυστικό" είναι η συχνή αλλαγή θετικών - αρνητικών ενισχυτών, να μην σπαταλάμε τους "σοβαρούς" ενισχυτές σε "χαζομάρες" και περισσότερο να εκπαιδεύσουμε ( στο βαθμό που είναι εφικτό, πάντα ) να νιώθουν το "κίνδυνο" του αρνητικού ενισχυτή παρά την εφαρμογή του.

Δεν γνωρίζω σε ποιό VBA αναφέρεσε, αλλά το Maripossa School Training Manual είναι για μένα το κορυφαίο. Και το έχεις...... lol.

Διάβασε το αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

P.S. Περιμένω mail απο δύο ορόφους κάτω.....

Μαριλένα είπε...

Killer, η κομπανία-η εξής μία, δλδ εγώ σε αντιχαιρετά.
Έχεις στείλει μέιλ και περιμένεις απάντηση, εγώ έστειλα λίγα πράγματα κ είπαμε να βρεθούμε να τα πούμε.
Δεν είμαι στη δουλειά θα τα κανονίσω όλα (σχεδόν όλα) αύριο. Περιμένω να γυρίσετε στη βάση σας για να γράψω εντυπώσεις-γλειψίματα βασικά και τέτοια.
Θα το διαβάσω, φιλιά.

athanasia είπε...

Να είναι καλά οι άνθρωποι. Αυτά εμείς οι παλιότερες μαμάδες τα μάθαμε στην πράξη, the hard way...

Ευχόμεθα σύντομα ξεκούραση, και ωραίο κολύμπι στη θάλασσα. :)

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Δηλαδή το "αν με ξαναχτυπήσεις δε θα σου ξαναμιλήσω" που είπα στη Νάσια μακροπρόθεσμα θα γίνει αναποτελεσματικό;;;;
Καλό πρωινό σε όλες μας

Ανώνυμος είπε...

πολλες φορες η επιβραβευση ειναι αποτελεσματικοτερη απο την τιμωρια,αυτα τα εφαρμοζω με τον Νικολη κυριως και ειχα αποτελεσμα απο τις πρωτες μερες.

Καλα μπανια σε ολους, καλη ξεκουραση,χαλλλλλαρα.

ΥΓ οταν θα γυρισω θα μιλλλαω με τον Μακεδονιτικο ...τροπο ,οποτε ενας καφες για να σας απολαυσω και να χτυπιεστε απο τα γελια εκει κατα τα τελη του καλοκαιριου , επιβαλεται.να ..με πειτε πως περασατε να σας πως και εγω πως περασα αφου,
φιλια σε ολους

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, καλά να περνάς, πολλά φιλιά :-).

Φωτούλα, δε θα δουλεύει, θα αναγκαστείς να πεις δε θα σου ξαναμαγειρέψω, δε θα σου ξαναπλύνω και σιγά σιγά το παιδί θα ΄χει πάει 18..

Μαράκι-μαράκι, μετά το 3ήμερο με τους αγριεμένους θεσ/νικείς δε φοβάμαι τίποτα, πολλλά πολλά φιλιά!