23.9.08

Υπαρξιακά (μου) στο μπλέντερ


Τον γκούγκλισα ορμώμενη από σχετικό άρθρο της κυριακάτικης Ε, Marco Evaristti λέγεται. Το έκθεμα είναι 10 μπλέντερ με ζωντανά χρυσόψαρα μέσα τους να κολυμπάνε. Τα μπλέντερ είναι συνδεδεμένα στην πρίζα και είναι στην ευχέρεια των θεατών να τα θέσουν σε λειτουργία. Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για αναφορά στο εύθραυστο της ομορφιάς και της ύπαρξης.

Η πρώτη έκθεση των μίξερ το 2000 τον οδήγησε στο δικαστήριο. Στη δεύτερη το κοινό κατέστρεψε τα εκθέματα από την πρώτη μέρα.

Φαντάζομαι το όλο σκηνικό της ύπαρξης σαν το πηδηματάκι που κάνει ένα ψαράκι, βγαίνει για λίγο από τα μαύρα νερά της ανυπαρξίας, μένει για λίγο στον ήλιο και μετά επιστρέφει στο τίποτα-ίσως είναι κάποιου άλλου αυτό, τώρα που το σκέφτομαι. Επίσης είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα στο τι θα σου συμβεί όσο είσαι έξω από το νερό, αν το χέρι θα πατήσει το κουμπάκι του μπλέντερ ή θα προσπεράσει, να μην τα πολυλογώ αυτή η ιδέα με τα χρυσόψαρα μού άρεσε πολύ.

7 σχόλια:

houz είπε...

Ουάου.
Το kafe έβαλε και σκληρά ποτά σήμερα στο μενού.

Δύσκολο post με ακόμα πιο δύσκολο το αφήστε το σχόλιο σας.

Το ερώτημα μου είναι κάποιες φορές : "Το να μην πατήσω εγώ το κουμπί είναι αρκετό ?"

athanasia είπε...

Nαι, μπορεί το κουμπάκι του μπλέντερ να πατηθεί ή να μην πατηθεί, αν είσαι χρυσόψαρο συνεχίζεις το κολύμπι σου κι ό,τι ήθελε προκύψει. Αν είσαι χρυσόψαρο, μάλιστα, πιθανότατα δεν σκέφτεσαι καν το κουμπάκι, γιατί μάλλον δεν ξέρεις ότι κάποτε θα πεθάνεις. Κι εμείς που το ξέρουμε, συνεχίζουμε το κολύμπι μας, κυριολεκτικώς ή μεταφορικώς, σαν τα χρυσόψαρα, αλλά ξέροντας το τέλος (το πότε και το πως δεν ξέρουμε μόνο).

Εντυπωσιάζομαι πάντως με τους θεατές που κατέστρεψαν τα εκθέματα από την δεύτερη μέρα. Δεν είχαν ξανασκεφτεί την ευθραυστότητα της ομορφιάς και της ύπαρξης κι είπαν το το δοκιμάσουν? Ή απλώς ενθουσιάστηκαν στην ιδέα να "ελέγξουν" αυτοί το τέλος ενός άλλου πλάσματος, όπως δεν μπορούν να ελέγξουν το δικό τους τέλος? Και οι δυο εκδοχές...

Βαριά τα υπαρξιακά σήμερα! :)

Ανώνυμος είπε...

για την ωρα, να πω μονο οτι ,υπαρχει μια εκπομπη στο ΣΚΑΙ που την δειχνει το ΣΚ και λεγεται "μυθμπαστερς" . Δεν ξερω αν το εχετε δει,προσπαθουν να σπασουν μυθους που σχετιζονται με οτιδηποτε μπορουμε να φανταστουμε.

Σε ενα απο τα επεισοδια πριν καιρο, προσπαθουσαν να δουν αν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα ο μυθος που λεει οτι "τα χρυσοψαρα δεν εχουν καθολου μνημη" Εκαναν λοιπον ενα πειραμα σε ενα μακροστενο ενυδρειο που χωριζονταν σε 3 μερη τα οποια επικοινωνουσαν μεταξυ τους .στο πρωτο τμημα εβαλαν ενα ψαρακι και στο τριτο την τροφη.την πρωτη μερα το ψαρακι ,αργησε μεν αλλα βρηκε το δρομο να περασει και να παει τελικα μετα απο ωρα στο τριτο μερος του ενυδρειου οπου βρισκοταν η τροφη.Εκαναν το ιδιο πειραμα και τις επομενες μερες, θελοντας να δουν αν το χρυσοψαρο τελικα ειχε μνημη .Αν ειχε , θα κατευθυνοταν με ταχυτητα στο τμημα του ενυδρειου με την τροφη.Το ψαρακι αργησε αλλα στο τελος τη βρηκε(του πηρε περιπου 25 sec για να τη βρει)
Την τριτη μερα, το ψαρακι εφτασε στη τροφη μεσα σε 5 sec .Αποδειχτηκε ετσι οτι το χρυσοψαρο ,ναι εχει μνημη ....παρα τον μυθο που λεει οτι δεν εχουν καθολου....

αμμος είπε...

Είναι λίγο ζεν αυτό το ποστ, αλλά μου άρεσε πολύ.

Μαριλένα είπε...

Γκούγκλισα γιατί δέχτηκα καταιγισμό ερωτημάτων για το τι σημαίνει "κατέστρεψαν τα εκθέματα", έσπασαν απλώς τα μίξερ όπως δείχνουν οι φωτο ή σκότωσαν τα χρυσόψαρα. Επειδή την πρώτη φορά επενέβη η αστυνομία και έσωσε τα χρυσόψαρα-πλην 2, οπότε ο καλλιτέχνης πήγε στο δικαστήριο, αλλά αθωώθηκε επειδή τα χρυσ. πέθαναν γρήγορα-πιστεύω ότι πίσω από την καταστροφή κ της δεύτερης έκθεσης ήταν οργανώσεις δικαιωμάτων των ζώων.
Αυτό το "αλλά", με μπερδεύει, φίλε Κώστα, ας το κάνουμε "είναι ζεν και μου αρέσει πολύ" να το καταλαβαίνουμε κι εμείς αι απλοϊκαί κοπέλαι :-).

αμμος είπε...

Α, στο μυαλό μου είχα ότι δεν με έχεις συνηθίσει σε κουλτουροφευγάτα ποστ από τότε που άρχισα να σε διαβάζω, και το "αλλά" πήγαινε στο ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα και αυτά.
Γενικότερα το μπλογκ σου είναι μάλλον ζεν γενικότερα, κρίνοντας από τον τρόπο που αντιμετωπίζεις και αφηγείσαι μια απαιτητική καθημερινότητα (σου τα γράφει άνθρωπος που έστειλε το γάτο τρεις μήνες για διακοπές στην Κρήτη).

Α, μπα? είπε...

ανατρίχιασα με την πληροφορία ότι το κοινό κατέστρεψε τα εκθέματα σε dt! νόμιζα ότι οι τεχνολάτρες δε θα το τολμούσαν