(ο τίτλος είναι το πιο πρόσφατα μεταφρασμένο βιβλίο του Χαβιέ Μαρίας, μ’ αρέσει όπως και άλλοι του τίτλοι, «αύριο στη μάχη να με σκεφτείς» ή το «καρδιά τόσο άσπρη»-από τον Σέξπηρ, νομίζω, αμφότεροι).
Πώς μειώνει το ζουμ ο φακός και ενώ εστίαζε τις λεπτομέρειες βάζει περισσότερη «μεγάλη εικόνα» μέσα? Κάτι τέτοιο μού συμβαίνει τελευταία, αφορμή πρώτη ο καφές με την Ε., εν συνεχεία μια εκ βαθέων συζήτηση με την Πέγκυ-και στο background η περιρρέουσα μελαγχολία των ημερών.
Νομίζω ότι στη συνάντηση με τη Ε έγιναν οι πρώτες ρωγμές στο προσωπείο του «όλα είναι υπό έλεγχο, όλα πάνε μια χαρά».
Με την Ε μιλάμε ηλεκτρονικά καιρό, μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις στα βασικά-νομίζω-αλλά συναντώντας τη διαπιστώνω ότι βρίσκεται έτη φωτός μπροστά μου όσον αφορά την επαφή με την πραγματικότητα. Εκείνη συνειδητοποιεί ότι στο μέλλον τα παιδιά μας μπορεί να έχουν μεγάλες απαιτήσεις, εγώ εστιάζω στις μικρές καθημερινές κατακτήσεις του Ρ και χάνω τη συνολική εικόνα. (Δε χρειάζεται να πούμε ποια μπορεί να είναι πιο χρήσιμη στο σύνολο και ποια μόνο στο Ρίκο).
Ρωτάω την Πέγκυ για το Ρίκο. Παρότι αποφεύγω τις ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον, ρωτάω πώς βλέπει το Ρίκο και τι βαθμό αυτονομίας τον βλέπει να κατακτά. Οι απαντήσεις είναι «ένα μετρίων δυσκολιών και μετρίων δυνατοτήτων παιδί», για την αυτονομία-και δικαίως-δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη.
Και μετά έγινε η δολοφονία, ένιωσα ανίκανη και συνένοχη και το ατομικό μπλέχτηκε με το γενικό.
5 σχόλια:
΄Οσοι περάσαμε αυτή την στιγμή, την στιγμή που είδαμε "το πρόσωπό [του/της] αύριο", ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι. Μετά όμως έρχεται μια κάποια ισορροπία ανάμεσα στις μεγάλες απαιτήσεις του μέλλοντος και στις μικρές καθημερινές κατακτήσεις (και ήττες) και μια κάποια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού και στις ανάγκες τις δικές μας και των άλλων δικών μας.
Στα τελευταία γεγονότα, μετά την λύπη και την οργή και το πάγωμα "τί κάνω εγώ εδώ", μου έμεινε ότι είδα πιό καθαρά το "πρόσωπό" μας (συλλογικά αλλά και ατομικά). Συνειδητοποίηση κι αυτό.
Και, φυσικά, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά το ζήτημα είναι τί κάνουμε μετά την συνειδητοποίηση.
Μάλλον δίνεις μεγάλη βαρύτητα στη γνώμη των άλλων.
Και βιάζεσαι να μεγαλώσεις.
Κράτα αναμμένα τα φώτα πορείας και σβήσε τους προβολείς.
χρήστος ρ.
Καλημέρα.
Στενάχωρα τα πράγματα :(
Προσωπικά ,δε με φοβίζει ο αυτισμός του Τεό.Με τρομοκρατεί όμως η κοινωνία που πρέπει ν' αντιμετωπίσει ,με τις δυνατότητες που έχει (ή θα έχει στο μέλλον).Κι αν αυτή η Ελληνική πραγματικότητα σήμερα μπορεί να πυροβολήσει το νευροτυπικό Θανάση μου,τί μπορεί να κάνει στον αυτιστικό Θοδωρή μου???
Αθανασία, γράφω ένα ποστ αρκετά ακατάληπτο και γράφεις ένα σχόλιο που τα βάζει όλα στη θέση τους. Πάντα μα πάντα.
Χρήστο, με της πορείας αναγκαστικά πηγαίνουμε, απλώς πότε πότε ρίχνει κανείς κ μια ματιά πιο πέρα.
Mamma, γενικά δύσκολα μάλλον.
Gasbirdο-οικογένεια, κι εγώ έτσι το βλέπω.
Δημοσίευση σχολίου