Διαβάζω τη βιογραφία του Οπενχάιμερ. Από τη στιγμή που κλείνονται στο Λος Άλαμος για την κατασκευή της βόμβας το βιβλίο απογειώνεται. Ο Οπενχάιμερ, μια γοητευτική ιδιοφυία με υπνωτιστική επίδραση στους επιστήμονες που έχει διαλέξει για το Manhattan Project, ο αγώνας δρόμου για την κατασκευή του υπερόποπλου, η αυτοκτονία του Χίτλερ και το άσκοπο της ρίψης της βόμβας-οι Ιάπωνες είναι έτοιμοι να παραδοθούν ούτως ή άλλως και η μισή Ιαπωνία έχει ισοπεδωθεί με βόμβες Ναπάλμ, οι ενδοιασμοί του Οπενχάιμερ «Κάπνιζε την πίπα του κι έλεγε: 'τα κακόμοιρα τ’ ανθρωπάκια, τα κακόμοιρα τ’ ανθρωπάκια'-εννοώντας τους Ιάπωνες. Το έλεγε μ’ ένα ύφος παραίτησης. Και θανάσιμης γνώσης. Εκείνη τη βδομάδα, εντούτοις, ο Ο δούλευε σκληρά για να εξασφαλίσει ότι η βόμβα θα έσκαγε αποτελεσματικά πάνω από εκείνα 'τα κακόμοιρα τ’ ανθρωπάκια'.»
Και δεν έχω φτάσει καν ακόμη στη διώξη του Όπι-εποχή μακαρθισμού.
Είμαι σε σεμινάριο, όπου μαθαίνω μεταξύ άλλων ένα ωραίο τσιτάτο του Φορντ. Όταν, λοιπόν, φίλοι έχετε φτάσει μπροστά στη διοίκηση και δε λένε με τίποτα να χρηματοδοτήσουν το project σας, ιδού τι ορθώνετε το ανάστημα υμών και τους λέτε:
"If you need a new machine and don't buy it, you pay for it without ever getting it."
(μη σχολιάσει κανείς μέχρι να φτάσω στη διοίκηση έχω να περάσω από 8 διαφορετικά είδη σφουγγοκολάριων, αυτό είναι ηττοπάθεια).
4 σχόλια:
Το ερώτημα είναι :
"Εχει μεγάλη διαφορά το να σκοτώνεις με μια βόμβα 1.000.000 ανθρωπάκια απο το να σκοτώνεις τους ίδιους με 1.000 βόμβες ;
Ενδιαφέρον δε παρουσιάζει για επόμενο μη αυτιστικό blog ο κατανομασμός των 8 ειδών σφουγγοκολάριων που είναι διαθέσιμα προς μελλοντική "αναβάθμιση".
Επιτέλους σεμινάριο, να αλλάξει και λίγο η γεύση απο τα γνωστά εδέσματα των εσωτερικών meeting με τα ομότιμα σφουγγοκολάρια.
"Το άσκοπο της ρίψης της βόμβας" ?
Χμ!!!
Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι Ιάπωνες ήταν τόσο έτοιμοι να παραδοθούν όσο και οι Αγγλοι το 1940 και οι Γερμανοί το 1944 δηλαδή καθόλου.
Πρόσθεσε στον κατάλογο των ρητών και κάτι για τις "ιστορικές πηγές" (των βιογραφιών φυσικά συμπεριλαμβανομένων):
"Η Ιστορία περιέχει τρία ψέμματα:
αυτού που συμμετείχε,
αυτού που μίλησε για τον πρώτο
και αυτού που το έγραψε".
Η΄ καλύτερα κατά τον Τσόρτσιλ:
"Τα μεγαλύτερα ψέμματα λέγονται:
πριν από τις εκλογές,
κατά τη διάρκεια του πολέμου και
μετά το κυνήγι"(ήξερε καλά ο άνθρωπος).
χρηστος ρ.
Τρομερά ενδιαφέρον το βιβλίο, η ατάκα του Φορντ καταγράφεται πάραυτα για την επόμενη φορά που θα πάω για έγκριση παραγγελιών (όχι -μόνο- επειδή μας βολεύει, αλλά είναι αλήθεια!). Ελπίζω να καταφέρω να πάω στο Ναγκασάκι, btw.
Ανώνυμε, μην τρελαθούμε που τα πυρηνικά δεν άλλαξαν τον κόσμο! Θα το κάνω το αφιέρωμα για τους σφουγγ :-).
Χρήστο, το βιβλίο παραθέτει στοιχεία-σπασμένα μηνύματα των Ιαπώνων μεταξύ άλλων που το αποδεικνύουν. Λέει ότι έριξαν τη βόμβα προκειμένου να τους προλάβουν να μη διαπραγματευτούν με τους Ρώσους όπως σκόπευαν. Οι Άγγλοι λόγω Τσώρτσιλ κ μόνο πολέμησαν.
Butterfly, ωραίο σεμινάριο γενικά, φουλ στην ατάκα-μέχρι Σκίννερ έφτασε, πεταγόμουν εκεί σαν κάτι σπασίκλες μαθητές αλλά με γείωσε :-).
Δημοσίευση σχολίου