9.6.09

Όπου το ΣΚΔ διαβάζει:

  • Μάρκο Αυρήλιο, Εις Εαυτόν

    «στον προπάππο μου χρωστάω το ότι δε φοίτησα σε δημόσιες σχολές αλλά είχα καλούς δασκάλους στο σπίτι και το ότι γνωρίζω πως για τέτοια πράγματα πρέπει να ξοδεύεις χωρίς φειδώ»-να θυμηθώ να το τρίψω στη μούρη του συζύγου όταν γκρινιάξει για τον προϋπολογισμό του Ρίκου.

    «ο κόσμος κοιτά πώς να καταφύγει σε εξοχικά σπίτια και στις παραλίες και στα βουνά κι εσύ ο ίδιος έχει συνηθίσει να τ’ αποζητάς αυτά και με το παραπάνω. Κι όμως, αυτό δείχνει αφέλεια, αφού μπορείς ό,τι ώρα θέλεις να καταφύγεις στον εαυτό σου»

  • Ένα αιματοβαμμένο αστυνομικό, στο σινοϊαπωνικό πόλεμο-αν αντέξω-ίσως εντρυφήσω το καλοκαίρι
  • Κούρτοβικ βιβλιοδρόμιο: στο παρελθόν έχει γράψει πολύ εμπεριστατωμένα άρθρα εναντίον της ροζ λογοτεχνίας και εγχειριδίων αυτοβοήθειας τύπου Κοέλιο. Η επίθεση όμως εναντίον των αναγνωστριών της ροζ λογοτεχνίας ήταν σκέτος μισογυνισμός:

    «Εξίσου φανερό ήταν ότι η ζωή δεν είχε φανεί πολύ γενναιόδωρη σ΄ αυτές τις γυναίκες. Τα πρόσωπα που έβλεπα ήταν στερημένα, σχεδόν ρημαγμένα, και σε μερικά βλέμματα πρόσεξα κάτι το αλαφιασμένο.

    []…[]τα κεφάλια των γυναικών με τα ξασμένα, τα οξυζεναρισμένα ή τα σκληρά σαν πράσα μαλλιά,

    ..[]..Ξαναφέρνοντας όμως στον νου μου τα πρόσωπα των αναγνωστριών που έψαχναν σκυμμένες στα βιβλία, σ΄ εκείνο το εκθεσιακό περίπτερο, σκέφτομαι πως, όταν δεν συναντάμε στη ζωή μας τέτοια βλέμματα ή ίσως όταν δεν έχουμε αρκετή ευαισθησία για να τα προσέξουμε και να τα ερμηνεύσουμε, ακόμα και μια φλύαρη, ψεύτικη ερωτική εξομολόγηση μπορεί να γίνει βάλσαμο για την ψυχή μας.»

    Χολή άνευ λόγου και αιτίας.

5 σχόλια:

athanasia είπε...

Καλή εβδομάδα! :)

Κοίτα που κυκλοφόρησε καινούργια μετάφραση του Εις Εαυτόν κι εγώ δεν αξιώθηκα ούτε την παλιά να διαβάσω (Στέφανου Δέλτα)...

Περί Κούρτοβικ: Δεν θα το έλεγα μισογυνισμό (δεν στρέφεται γενικώς κατά των γυναικών), θα το έλεγα όμως επίθεση του τύπου να σηκώσεις μπαζούκας να χτυπήσεις κουνούπι. Του λείπει και το χιούμορ. 'Εχουν μεγάλη δόση αλήθειας αυτά που γράφει, αλλά το μαγείρεμα στεγνό, ιεροκήρυκα...

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, όποτε αναφέρεται σε τέτοιου τύπου αναγνώσματα τονίζει ότι το αναγνωστικό κοινό είναι γυναικείο παραλείποντας το προφανές ότι λογοτεχνία (άρα κ καλή λογοτεχνία) σχεδόν μόνο οι γυναίκες διαβάζουν.

butterfly είπε...

Πωπω, το υπόλοιπο κείμενο είναι χειρότερο απ'τ'αποσπάσματά σου. Πολλή αφ'υψηλού αντιμετώπιση και πολλή τζάμπα ψυχανάλυση γι'άγνωστο κόσμο. Κι άλλες χαζεύουμε κανά περιοδικό σε bad hair day, αλλά δε μας έχει αρνηθεί η ζωή και τη χαρά (και τον έρωτα, να συμπληρώσουμε).

mamma είπε...

ξου καλέ! έχουμε αρκετά να αντιμετωπίσουμε, δεν χρειαζόμαστε και τον κύριο.που.τα.ξέρει.όλα

Μαρια-Μαρια είπε...

Πας Ζουραρις ή Ζουραρομιμητης να παει στην παραλια για κανα μπανακι και να αφησει τους χριστιανους να διαβαζουν ο,τι θελουν.