1.10.09

Ο ετοιμόλογος flapper

Σε αυτιστικά παιδιά είναι πολύ κοινή εικόνα τα «πεταρίσματα», flapping που λέμε, δηλαδή οι γρήγορες κινήσεις πάνω κάτω των χεριών χωρίς εμφανή λόγο. Αποδίδονται σε άγχος, υπερδιέγερση, έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις που δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς-αυτά θυμάμαι. Ο Ρίκος το κάνει, παλιότερα πιο συχνά τώρα σπανιότερα.

Χτες την ώρα που τρώγαμε και περίμενε εναγωνίως να φάει γλυκό το ξεκίνησε.

Εγώ: «Τι γίνεται, παιδί μου, μην κάνεις έτσι τα χέρια σου, φάε ωραία!»

Σταματάει για λίγο και συνεχίζει με περισσότερο σθένος.

Εγώ: «Τι θα γίνει, άνθρωπε, γιατί κουνάς τα χέρια σου, υπάρχει λόγος?»

Ρίκος: «Ναι, εεεεεεε, να διώχνω τον αέρα, διώχνω τα κουνούπια».

Μάααααλιστα.

8 σχόλια:

athanasia είπε...

Eντύπωσή μου είναι ότι το χτύπημα των χεριών σταματάει μόνο του χωρίς να χρειάζεται υπενθύμιση. Όταν περάσει η αιτία που κινητοποιεί την υπερδιέγερση, ή όταν σταδιακά κερδίζεται καλύτερη ικανότητα έκφρασης συναισθημάτων.

Καλημέρα :)

Ανώνυμος είπε...

ω γέα!!!!!! Υπάρχουν στον άερα micro κουνούπια τα οποία δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού και καραδοκούν να ορμήξουν στο σιροπιαστό γλυκό ή μήπως όχι;
Τι γλυκό;
Αντίλογος

emma είπε...

Μ'αρεσει την απαντηση του:-) και ειναι πολυ καλο πως μπορει να βρει μια απαντηση για κατι που ισως, πολυ δυσκολο να εκφρασει το "γιατι".

(αντιθετα - παιδια με ΑΣ "flap" απο χαρα, μειονεται αλλα συνηθως παραμενεται - λογο διανοητικη αναπηρια και απραξια(?))

MiKy είπε...

άγχος, υπερδιέγερση ..πολλά διαβάζεις μαμα! το παιδί σου δίνει την πιο λογική εξήγηση, μια εξήγηση που ξέρει ότι θα την κατανοήσεις.εσυ δηλαδή πώς τα διώχνεις τα κουνούπια ?

Χωρις πλάκα τωρα, το βρίσκω υπέροχο που μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει!

Ανώνυμος είπε...

Είστε σε πάααρα πολύ καλό δρόμο!!
Βίκη

Ανώνυμος είπε...

Απο μονη της η απαντηση σημαινει παρα πολλα κατα την γνωμη μου.Μπορει να μην καταλαβαινει απολυτα γιατι το κανει,αλλα σιγουρα μπορει να το δικαιολογησει.Εμένα,ας πουμε ο Κωνσταντινος χτυπαει παλαμακια(σε φαση να κλεινεις τα αυτια σου)συνηθως οταν ειναι σε υπερενταση,κουραση,ή περιμενει να πραγματοποιηθει asap (μπορει και χτες) ο,τι κατεβασει η γλαβα του..
Κατα τα αλλα συντασσομαι με την αποψη της athanasias
G.

The Gasbird Familly είπε...

Ο δικός μας flapper δεν είναι ετοιμόλογος , είναι απλά βουβός!Όταν το παραξηλώνει και ακούγεται η εντολή " ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ " δηλώνει :
"είναι λάθος !"

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, ναι, απλώς ώρες ώρες είναι εκνευριστικό κ νιώθεις την ανάγκη να θεραπεύσεις το σύμπτωμα.

Ένα φανταστικό τσιζκέικ έφτιαξα. μ΄αυτά και μ΄αυτά πάνε τα εξίσου φανταστικά αποτελέσματα της δίαιτας.

Emma, τον καιρό της φουλ απασχόλησης-σχολείο, μαθήματα κλπ-υποχωρεί αρκετά όπως και διάφορα άλλα, σαββατοκύριακα και διακοπές όμως έρχονται όλα στην επιφάνεια.

Μιραντάκι, το αδικώ το παιδί :-).

Βίκη ευχαριστούμε :-).

G, μάλλον ψιλοαντιλαμβάνεται ότι οι υπόλοιποι δεν πεταρίζουμε-όχι συχνά δηλαδή-οπότε λέει ας το καμουφλάρω-ίσως κ να παραείναι αισιόδοξη η εξήγηση βέβαια.