16.12.09

Πάλι διάφορα

Συζητάω με τον παιδοψυχίατρο αν έχει νόημα του χρόνου να προσπαθήσουμε από του χρόνου την ένταξη σε κανονικό σχολείο ή όχι.

Τα γνωστά επιχειρήματα, η σιγουριά κι η αποδοχή του ειδικού σχολείου από τη μία, οι πιθανότητες κοινωνικοποίησης από την άλλη, πάντα το μπαλάκι είναι στο κεφάλι του κασίδη γονέα (αυτή η μίξη παροιμιωδών φράσεων μάλλον δε βγάζει νόημα).

Πάω να αφήσω τον νέο στο σχολείο του μετά. Έχει έρθει το καινούριο παιδί που ακούγεται πριν καν μπω στο κτίριο, όταν μπαίνω στην αίθουσα βλέπω τη μαμά του που του συγκρατεί χέρια και πόδια, για να μη χτυπιέται καθώς ουρλιάζει. Η μαμά του έχει το τόσο γνωστό σε όλες μας χαμόγελο «δεν τρέχει τίποτα, είναι ζήτημα χρόνου να τακτοποιηθούν όλα», κατάσταση been there done that δι’ εμέ.

Πρωτύτερα στον παιδοψυχίατρο μετά από 2-3 ερωτήσεις που ευαρεστήθηκε να απαντήσει ο Ρίκος το γύρισε εν συνεχεία στην παλαβή, αποσπάσματα από Μπομπ. Πάντα περιμένω να ακούσω από το γιατρό: «έχει κάνει φοβερή πρόοδο, είναι σχεδόν κανονικός»-αν κι ένας γιατρός δε θα χρησιμοποιούσε την έκφραση «κανονικός» J. Όταν αρχίζει ο Ρίκος την επανάληψη και τα άσχετα με σκοτώνει, λες κι ήμαστε τόσο κοντά σε κάτι και το χάσαμε.

9 σχόλια:

emma είπε...

Υπομονη.......ο Ρικος εχει δρομο μπροστα, και προοδο σιγουρα θα κανει. "Σκεδον κανονικος", μπα, νορμαλ ισ οβερ-ρατεντ :-) -(can't do the phonetic spelling thing)

athanasia είπε...

Πρόοδο θα κάνει, βρε, αλλά "κανονικός" δεν θα γίνει.

Υ.Γ. Πότε γυρίζει ο στυλοβάτης του σπιτιού? Κανένα καφεδάκι... :)

Unknown είπε...

Η ταπεινή μου γνώμη:
Αν οι ειδικοί κρίνουν οτι το σηκώνει το κανονικό σχολείο και τέλως πάντων ΑΝΗΚΕΙ εκεί, είναι μια καλή επιλογή.

Η οποία θα σας φέρει επιτέλους μόνους σας απέναντι στους πάντες. Γιατί "τέτοια παιδάκια" πρέπει να είναι σε ασφαλές μέρος και τίποτα ασφαλέστερο της οικίας τους.

Εν τέλει, η φετεινή δική μας εμπειρία επιβεβαίωσε απλώς τη ρήση του Μόλτκε:
Κανένα σχέδιο δεν επιζεί της πρώτης επαφής με τον εχθρό (την πραγματικότητα της Εωρωκώσταινας εν προκειμένω).

Υ.Σ. Η τελευταία "κουφή" απορία του Στάθη:
Μπαμπά στον Καναδά φτιάχνουν αντλίες; (!!!!!!!!!!)

Μαριλένα είπε...

Emma, συμφωνώ για τα περί φυσιολογικού, αλλά μερικές φορές τα πράγματα όταν ανήκεις στο άλλο στρατόπεδο γίνονται δσυβάσταχτα-σώωωωωωπα.

Αθανασία, μεταξύ Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς νομίζω ότι θα μπορώ. Πάντως μού κάνει εντύπωση που δεν τους φαίνεται φυσιολογικός, εγώ τα βρίσκω προβλεπόμενα όλα :-).

Χρήστο, αυτό ακριβώς λέω, οι ειδικοί δε σου λένε τι να κάνεις, πάντα εσύ πρέπει να αποφασίσεις. Τι 'ν τούτος ο Μόλτκε, μ΄αρέσει το μότο, θα τον γκουγκλίσω. Πες στο Στάθη, έχω άνθρωπο στον Καναδά δις βέρυ μόμεντ κ θα τον στείλω για σάιτ σερβέι.

Ανώνυμος είπε...

α) Αυτό σου είχα πει όταν πρωτογνωριστήκαμε... οι ειδικοί λένε τα υπέρ και τα κατά αλλά στην αφαίρεση φοβούνται μήπως κάνουν "λάθος"!! ενώ το ένστικτο της μάνας είναι άσφαλτος!!
β) Ξέρεις πόσες μη φυσιολογικές περιπτώσεις έχει και το κανονικό σχολείο που είναι μη διεγνωσμένες? Πάντως εφόσον αποφασίσεις κανονικό σχολείο εξασφαλίζεις πραγματικές συνθήκες κοινωνικοποίησης για τον Θοδωρή. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Δεν προσφέρει την προστασία του ειδικού σχολείου, άρα εφόσον τα καταφέρει είναι σίγουρο ότι έχει οπλιστεί καλύτερα για την ενήλικη ζωή του.
γ) Η φύση φροντίζει. Η Δήμητρα μέχρι την 4η δημοτικού δεν επηρεάστηκε καθόλου ψυχολογικά από τις όποιες κοροϊδιες. Παράλληλα μας δόθηκε ευκαιρία να δουλέψουμε το άγχος που δημιουργούσαν ως νέες καταστάσεις και με τον καιρό τα παιδιά την συνήθισαν κι έπαψαν να ασχολούνται μαζί της.
δ) Ακόμη και πριν από ένα μήνα που είδαμε κι εμείς το γιατρό, την λέξη "φυσιολογική" δεν την ακούσαμε! Είμαστε όμως σε πολύ καλό δρόμο!
Βίκη

Ιωάννα είπε...

''Κανονικός'' ο πάγιος, ευσεβής μας πόθος! Οι γιατροί είναι φειδωλοί στα επίθετα με αισιόδοξο ή θετικό φορτίο. Αυτό περιμένω να ακούσω και εγώ για τον Παναή. Σου λέει, ''ο αυτισμός δεν θεραπεύεται''. Δεν με πτοεί όμως η τσιγκουνιά τους, ελπίζω μια μέρα να ακούσω οτι έκαναν λάθος διάγνωση (λένε ότι πριν τα πέντε δεν είναι απόλυτα ασφαλής η διάγνωση)
Έχει δίκιο η Βίκη: ''ασφαλτος το ένστικτο της μάνας''
Μη πτοείσαι και κατά την ταπεινή μου γνώμη, βγάλτον από τη γυάλα και τόλμησε την ένταξη, θα τα καταφέρει νομίζω και πολύ περισσότερα θα πάρει με τον συγχρωτισμό.

Μ-Μ είπε...

εγω θα απαντησω με μαιλ μαλλον αυριο, σημερα σερνομαι

(κανενα καφεδακι ναι, μετα την πρωτοχρονια να τα ποθμε κι απο κοντα παιδες,)

Μαριλένα είπε...

Βίκη-Ιωάννα-Μαρία, επιφυλάσσομαι!

Ανώνυμος είπε...

Eγω χρησιμοποιω τη λεξη 'συνηθισμενος'.