13.12.07

Ο επίμονος κηπουρός


Χτεσινή φωτο από την Ερέτρια, το φως μού θυμίζει το «Πλαγίως»-φυσικά κόβουμε φύλλα.

Ήταν στον Ουελμπέκ (στις Δυνατότητες ενός Νησιού) που συνάντησα πρώτη φορά τη λέξη childfree (αντί του childless). Ανέφερε childfree zones σπιτιών στην Καλιφόρνια, ομάδες ενηλίκων που συνειδητά δεν αποκτούν παιδιά, αν και οι λόγοι δεν ήταν υπαρξιακοί αλλά ο συβαριτικός τρόπος ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα τα θεωρητικά διλήμματα, αποφοίτησα από το ΕΜΠ στον πέμπτο μήνα της πρώτης εγκυμοσύνης. Ο Αργύρης υπήρξε ένα τέλειο νήπιο, μετά προέκυψε το Θείο Βρέφος (βλ.σημείωση) κι έτσι συζητήσεις αμλετικού τύπου να τεκνοποιήσει κανείς ή όχι εξοβελίστηκαν εντελώς στο χώρο του φανταστικού.

Πόθεν ο προβληματισμός: στο χτεσινό φεριμπότ το οποίο ήταν υπέροχα άδειο, πλην ενός ζεύγους, περάσαμε ένα μισάωρο κυνηγώντας τις μύγες στο σαλόνι (κυριολεκτικά όμως!). Φυσικά το σπορ το είχε ξεκινήσει ο μικρός ψυχάκιας, αλλά ο Α συμμετείχε με πολύ κέφι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ξέφρενο κυνηγητό ανάμεσα στα (άδεια) τραπέζια από παράθυρο σε παράθυρο. (Να τονιστεί ότι είμαι παρανοϊκά προσεχτική στο να μην ενοχλούν τα τέκνα τον κόσμο, ούτε φωνάζαμε, ούτε περνούσαμε από την πλευρά που καθόταν το ζευγάρι).

Ο άντρας είπε κάτι στην κοπέλα, του στυλ «είδες που θες παιδιά?», εκείνη σφίχτηκε πάνω του κι είμαι σίγουρη ότι θα παίρνει τα αντισυλληπτικά πλέον με ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Άλλο ένα αιώνιο θέμα με στέρεα επιχειρήματα να στηρίζουν την κάθε πλευρά.

Σημείωση: Δαραής, 'Από την άλλη πλευρά, οι οικογένειες που τυχαίνει να έχουν ανάπηρο άτομο στους κόλπους τους, επεξεργάζονται, στη διάρκεια μιας οδυνηρής πορείας, που διαμορφώνεται, συγχρόνως, μέσα από αναγνώριση και άρνηση, μια αναπαράσταση «εξαιρετικού παιδιού», που αποφέρει στους γονείς του πολλά περισσότερα από ένα παιδί «φυσιολογικό»'.

6 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Τα υπέροχα άδεια κυνηγάμε κι εμείς.

παντού.

Ζηλεύω τις εκδρομες σας. Θέλω κι εγώ (και η Αίγινα τα Χριστουγεννα μάλλον αποκλείεται μιας και η Ελένη εχει κανονίσει καταλεπτως τι θα κανει και με ιδιαιτερη χαρά μας λεει "πηγαίνετε εσεις, πηγαίνετε!"
Σιγά!

επισης τα ζευγάρια τα κοιτάζει με ιδιαίτερη προσοχή η Ραφαηλία, λες και τα σκανάρει!!


(εγώ πάλι που ήμουν βεβαία πως δεν θέλω παιδιά και αίφνης ξύπνησε η φύση μέσα μου; :)))

xx

Μαριλένα είπε...

(καλέ, τι σεντόνια και μάλλον άσχετα γράφω! σε λίγο θα βλέπεις το όνομα μου (μας) και θα ανατριχιάζεις :ΡΡΡ)

athanasia είπε...

Βίοι παράλληλοι, ούτε εγώ πρόλαβα να σκεφτώ "θεωρητικώς" το ζήτημα: πρώτη κόρη στα 21 μου (ακόμη φοιτήτρια), δεύτερη η Χριστίνα στα 23 μου.

Πολλά μου έμαθαν, ιδίως μάλιστα η Χριστίνα (η οποία "εκπαίδευσε" πολλούς...).

:)

Μαριλένα είπε...

Μαριλένα μας,
μην ακούω χαζά περί σεντονιών κ ασχέτων, τα σεντόνια καλοδεχούμενα και άσχετα δε βλέπω.
Αθανασία, έχει το ενδιαφέρον του να κάνεις τα παιδιά σε αναπάντεχη φάση (αν εξαιρέσουμε ότι όσοι δεν ξέρουν μού λένε, είσαι τυχερή τώρα είναι μεγάλα τα παιδιά σου, ξεκούραστη κατάσταση-χμ).
Κατά τ' άλλα πρέπει να έχει ξεκινήσει ο εκφυλισμός των γκρίζων κυττάρων, ευσυγκινησία κ δε συμμαζεύεται, η τελευταία σου φράση έφταιγε τώρα. :-)

Αθήναιος είπε...

Χαχαχαχα! Μαριλένα, childfree, ε; Λοιπόν, εγώ έλεγα ότι θα κάνω τέσσερα και το έλεγα και στους δύο ή τρεις γκόμενος που είχα παραλλήλως για μεγάλο χρονικό διάστημα. 'Αλλα θέλουμε, άλλα μας προκύπτους και στο τέλος τ'αγαπάμε όλα. Η ανθρώπινη φύση είναι ικανή για όλα, βρίσκει ομορφιά και αξία εκεί που λογικά υπαρχει μόνο πρόβλημα αλλά νομίζω ότι αυτή ήταν η ασφαλιστική δεικλίδα για τους εγκεφάλους που μεγάλωσα λόγω φυσικής επιλογής...

Μαριλένα είπε...

Τι %$^& εννοείτε φυσική επιλογή? Κι ο δημιουργισμός?

'Αλλα θέλουμε, άλλα μας προκύπτουν και στο τέλος τ'αγαπάμε όλα',, έτσι είναι.