Μεσολάβησαν τα χτεσινά υπαρξιακά μου και δεν πρόλαβα να γράψω τα ειδησάρια του ΣΚ:
- Την είδηση την είχα βρει κ σε ελληνικό portal, δεν έχω πρόχειρο το λινκ, οπότε δίνω του Guardian. Αν δεν είναι προπαγάνδα, τι να σχολιάσει κανείς για το γεγονός ότι δυο γυναίκες μειωμένης νοημοσύνης έγιναν εν αγνοία τους ανθρώπινες βόμβες στο Ιράκ.
- Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του γενετιστή Στυλιανού Αντωναράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρτογράφησε το χρωμόσωμα 21 (υπεύθυνο για την τρισωμία-σύνδρομο Down) στο GK της Καθημερινής. Αντιγράφω απόσπασμα: "Οι μεγάλες ανακαλύψεις μπορεί να έρθουν τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, τους εγκεφάλους που ασχολούνται με την έρευνα και το μαστίγωμα από την πλευρά των αρρώστων. Μαστίγωμα εννοώ την απαίτηση των ασθενών για την εξέλιξη της έρευνας. Μια απαίτηση πολιτική. Εγώ πάντα τους προτρέπω: ‘Κάντε οργανώσεις μεταξύ σας, προσπαθήστε να φτιάξετε την ατζέντα σας, γιατί όσο πιο δραστήριοι είστε κοινωνικά και πολιτικά, τόσο μεγαλύτερη επιρροή θα έχετε σε εκείνους που αποφασίζουν πού θα πάνε τα χρήματα-σημαντική προϋπόθεση για την έρευνα’". Το ίδιο παρατηρούσε κι ο Σακς για την ικανότατη ένωση τουρετικών.
- Αν είσαι άτυχος, ακόμα και δίπλα σου να τρέχει το σωστό project, εσύ κάθεσαι και μπλογκάρεις τα αυτιστικά σου. Πάλι από την κυριακάτικη Καθημερινή, το θέμα είναι το σκάνδαλο της Ζίμενς που εμπλέκει και τον ΟΤΕ. Αναφέρει εμβάσματα για παχυλές πληρωμές με αιτιολογίες παγκοσμίως άγνωστες. Μεγάλο χιτ το πολυέξοδο project WMPN, το οποίο έλαβε χώρα το 2004. Μη γκουγκλίζετε ματαίως και μην κοιτάτε τον acronymfinder, για την έννοια του WMPN, η εφημερίδα το λέει καθαρά: «Άνθρωποι των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ που ρωτήθηκαν, τι μπορεί να σημαίνει η ονομασία WMPN, δεν στάθηκε δυνατό να δώσουν πειστική απάντηση». Τόσο κοντά, τόσο μακριά.
5 σχόλια:
Καλημέρα Μαριλένα, έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο bbc σήμερα:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7226763.stm
και είχαν και ένα κομμάτι στις πρωινές ειδήσεις από μια ερευνα του national autistic society για την κοινωνικοποίηση των αυτιστικών, ειδικά με Asperger. Θα το βάλουν αργότερα στο site φαντάζομαι. Το resume ήταν ότι νιώθουν μονοι σαν ενήλικοι όταν δεν υπάρχουν τοπικές οργανώσεις να τους στηρίζουν. Βεβαια αυτό εδώ στην Αγγλία που η οικογένεια δεν έχει την συνοχή που έχει στην Ελλάδα. Αλλα από την προσωπική μου πείρα, στο τμήμα μας έχουμε δυο συναδέλφους με αυτισμό, έναν διδακτορικό φοιτητή και έναν post-doc. Και οι δυο είναι πολύ κοινωνικοί, αν και όντως πολλοί άνθρωποι τους φοβούνται λιγάκι πριν τους γνωρίσουν. Ειδικά ο post doc που έχει Asperger είναι καταπληκτικός στην δουλειά του. Είναι μοναδικός στην Ευρώπη σε φασματογραφία μάζας για λιπίδια. Με έχει βοηθήσει παρα πολύ, του χρωστάω πολλά! Είναι Ολλανδός με hobby τα role playing games, και ο χαρακτήρας του είναι ένα μεσαιωνικός μοναχος. Μάλιστα ράβει και όλα τα ρούχα του μονος του, και είναι απίστευτα!. Αλλα και εκείνος, έχει μια οικογένεια που τον στηρίζει και τους λατρεύει. Πάνω από το γραφείο του, ενώ είναι μεγάλος άνδρας με κοπέλα κτλ, έχει φωτογραφία της οικογενειας του, που εδώ δεν συνηθίζεται.
Καλημέρα σου εύχομαι από το συννεφιασμένο Southampton!
Καλή σου μέρα :-),
ευχαριστώ πολύ, τα διαβάζω τώρα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ MMR και αυτισμού.
Asperger ενήλικες δεν έχει τύχει να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς, ενδιαφέροντες άνθρωποι ακούγονται όπως τους περιγράφεις. Ο Σακς-πότε θα με διαολοστείλει κάποιος, άντε μαντάμ να πλύνεις κάνα πιάτο κι ασ' το Σακς κάτω-περιγράφει μια 4μελή οικογένεια 2 γονείς άσπεργκερ κ ο ένας γιος, ο δεύτερος αυτιστικός. Λέει για το φθαρμένο τραμπολίνο που έχει η οικογένεια, καθώς εκτονώνονται ώρες ώρες και οι 4 χοροπηδώντας και φτερουγίζοντας τα χέρια. Μού φάνηκε υπέροχο.
Πολύ ωραίο σχόλιο, ευχαριστώ, χαίρομαι που προχωράς το γράψιμο:-).
Kαλημέρα!
Μια χαρά η αποδελτίωση. Όσο για τους Asperger, έναν ενήλικο ξέρω, δεν είναι ιδιοφυής, αλλά είναι πολύ έξυπνος. Αν ζούσε αλλού, θα είχε καταφέρει πολλά. Προς το παρόν, μπερδεύει τη μητέρα του (απλή γυναίκα) με κάτι απίστευτες ατάκες. :)
Πολύ ενδιαφέρον για τους Asperger έχει ο Baron Cohen (Τhe Essential Difference), όπου ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι όσοι από αυτούς έζησαν -ήδη από παιδιά- σε περιβάλλον επιστημόνων (των θετικών επιστημών, λίγο aloof intellectual type), είναι μια χαρά άνθρωποι. Το αντίθετο συμβαίνει μ' αυτούς που ζουν σε περιβάλλον υπερεκδηλωτικό, υπερσυναισθηματικό, όπου είναι εντελώς έξω από τα νερά τους και συχνά βιώνουν την απόρριψη...
:)
Αθανασία καλησπέρα,
Ο Θόδωρος δεν είναι Ασπεργκερ κι έτσι το ενδιαφέρον μου είναι ακαδημαϊκό. Να μαζέψουμε κάπου τα διαβάσματα τα σχετικά με τον αυτισμό, ας πούμε του Cohen έχω παραγγείλει ένα, το "Teaching Children with Autism to MindRead" αλλά όχι ακόμα λάβει.
φιλιά :-)
Συμφωνώ με το θέμα του περιβάλλοντος. Αν δεν μου το είχαν πει, δεν θα ήξερα ότι είναι αυτιστικοί οι δυο συνάδελφοι μου. Μέσα στον συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις!
Δημοσίευση σχολίου