20.6.08

Γιατί, Χαρούκι baby?

Όταν σε εγκαταλείπουν όλοι θα σε εγκαταλείψει κι ο Μουρακάμι.

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Το κουρδιστό πουλί μού είχε φανεί αριστουργηματικό. Ακόμα κι εκείνα τα κλειστοφοβικά με το πηγάδι, αυτοί οι άνευ σκοπού κουλ ήρωες, ο ίδιος ο Μουρακάμι που μού φαινόταν πονηρό κι έξυπνο τυπάκι, μού θύμιζε πολύ και τον Κάρβερ και τον Ίρβινγκ-τους οποίους αμφότερους έχει μεταφράσει-όλα αυτά μου αρέσανε.

Πήρα και τα ψυχεδελικά Το κυνήγι του αγριοπρόβατου και το Σκληρή χώρα των θαυμάτων και το τέλος του κόσμου, με σαφώς καλύτερο το πρώτο. Το Blind willow, sleeping woman ήταν αρκετά συμπαθές, με πολλές ιστορίες του να υπάρχουν και το μεταφρασμένο Ο ελέφαντας εξαφανίζεται.

Μετά ήρθε το Νορβηγικό Δάσος που διαβαζόταν ευχάριστα, αλλά φαντάζομαι, είναι εμφανής η πτωτική τάση της μετοχής Χαρούκι.

Κι έρχεται το τελειωτικό χτύπημα που ακούει στο όνομα «Σπούτνικ αγαπημένη».

Χαρούκι, ποτέ μην ξαναγράψεις κάτι παρόμοιο με το «μερικές φορές είσαι το γλυκύτερο πλάσμα στον κόσμο. Σαν τα Χριστούγεννα, τις καλοκαιρινές διακοπές κι ένα ολοκαίνουριο αρκουδάκι όλα τυλιγμένα σε ένα πακέτο» ή για «τον πόθο που φουσκώνει μέσα στο παντελόνι», δεν βοηθάνε ούτε εσένα ούτε εμάς.

Άντε να πάρουμε τον καινούριο Μάρκαρη που κυκλοφορεί σήμερα μήπως επιστρέψει η χαρά, η αισιοδοξία κι η πίστη στον άνθρωπο στη στερημένη απολαύσεων ζωή ημών.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το Σπουτνικ κατι λεει για λεσβιακους ερωτες, αληθεια, το εχω στη λιστα μου

Μαριλένα είπε...

Χαίρομαι πολύ που συνέρχεσαι καταρχήν :-). Αυτό είναι.

Ανώνυμος είπε...

φιλενας , απο δικα του μονο το Νορβηγικο δασος εχω διαβασει,και αυτο γιατι μου το εκαναν δωρο και το διαβασα καθως ταξιδευα για Εδεσσα.Μετριο.
Τωρα διαβαζω τον"ζωγραφο των μαχων ",πολυδιαφημισμενο, αλλα και παλι πολυ αργο μου φαινεται.Και επειδη δεν εχω τιποτε αλλο στο σπιτι αδιαβαστο εκτος απο τις περιπετειες των ναρκωμανων με τιτλο "το περασμα", και ΔΕΝ προκειται να το διαβασω, εχεις να προτεινεις κατι που να κραταει το ενδιαφερον μεχρι το τελος?

athanasia είπε...

Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για τον Μουρακάμι, κλονίστηκα (αρνητικά) μ' αυτά που παρέθεσες από την Σπούτνικ.

Και καθώς είναι καλοκαίρι και μ' αρέσει ο Μάρκαρης, πολύ χαίρομαι που βγήκε καινούργιος. Θα δράσω.

Υ.Γ. Αυτό το "στερημένη απολαύσεων ζωή ημών", αν το εννοείς σοβαρά και δεν κάνεις πλάκα, για κοίταξέ το λιγάκι... :)

Μαριλένα είπε...

Μαρία θα σκεφθώ κ θα επανέλθω.

Αθανασία, μη γίνουμε λίγο τεατράλε, αμέσως να επανορθώσουμε! :-)

athanasia είπε...

By the way, έχω και θεωρία, ότι σήμερα όποιος γράφει μυθιστόρημα, μάλλον αστυνομικό πρέπει να γράψει.

Όχι επειδή είναι "εύπεπτο" ή επειδή έχει σασπένς, αλλά γιατί όλες οι άλλες ιστορίες έχουν ειπωθεί -και πολύ καλά μάλιστα-.

Στο αστυνομικό, όμως, μπορεί κανείς ακόμη να μιλήσει σοβαρά -και αστεία- για το καλό και το κακό, για το έξω και το μέσα, χωρίς περιττές πια ψυχολογικές αναλύσεις, χωρίς φλυαρία, με την ευστοχία και την αμεσότητα ενός σχεδίου με μολύβι (καθαρό σχήμα, φως και σκιά, απλότητα στη μορφή, συνθετότητα στο περιεχόμενο, όποιος καταλάβει κατάλαβε).

Υ.Γ. Το υστερόγραφο δεν είχε την έννοια επαναφοράς στην τάξη μην τυχόν και φανείς drama queen, επί της ουσίας μιλούσε. Κοίτα να ξεκουραστείς και να το ρίξεις έξω λιγάκι... :)

Ανώνυμος είπε...

και εδω πεφτει η ανηθικη προταση στο τραπεζι.
Αν θελετε αυριο ή μεθαβριο να παμε να δουμε το sex and the city αυτιστικομανες να το δηλωσετε, διοτι αν δεν παω μαζι σας να ξεχαστω θα παω οπωσδηποτε.

Εμαθα πριν απο λιγο που πηγα στο σχολειο οτι θα κοπουν οι περισσοτερες εγκρισεις για παραλληλη στηριξη και πρεπει να βρω κατι να με κανει να ξεχαστω.

Αθανασια,
συμφωνω για τα αστυνομικα , φτανει να μην εχουν πολυ σκληρες περιγραφες απο φονους.

athanasia είπε...

Mαρία,

Η αφεντιά μου έχει ένα γάμο το Σάββατο και μια βάφτιση την Κυριακή...

Περί sex and the city έχω μεσάνυχτα (τη σειρά-ταινία εννοώ, μην παρεξηγηθούμε και βγάλω κακό όνομα...), καλή διασκέδαση σε όσες συμμετάσχουν.

butterfly είπε...

Μουρακάμι δεν έχω διαβάσει. Μάρκαρης, ε; Τελευταία σκεφτόμουν πόσο μου 'χει λείψει.

Ήτανε βλέπεις που ο φίλος μου (εξαιτίας μιας ηλίθιας ιδέας -ποιανού άλλου;- της υποφαινόμενης) χτύπησε το σαγόνι του κι έφαγε έξι ράμματα. Όταν γυρίσαμε στο σπίτι, του είπα "να σου φτιάξω κοτόσουπα;" και θυμήθηκα εκείνη τη μνημειώδη ατάκα του Χαρίτου στη γυναίκα του, "με πυροβόλησαν, δεν έχω πάθει διάτρηση στομάχου". Όπως είπες κι εσύ, νομοτέλεια, αυτά που κοροϊδεύουμε, τα λουζόμαστε!

Αδυνατώ να διαβάσω πάνω από δύο σελίδες μονοκοπανιά εσχάτως, το δέχτηκα και σταμάτησα να σέρνω το βιβλίο μου από δω κι από κει. Κε αφτό θα περάση.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

... και υμών
(κάνω συμπαάσταση)
καλό σ/κ μικρή

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

και Χαρούκι δεν έχω διαβάσει, αλλά σε πιστεύω (τώρα δεν κάνω συμπαράσταση)
καλό σ/κ σε όλους μας

mamma είπε...

Τον εν λόγω συγγραφέα θα τον τιμήσω από Δευτέρα... μου άρεσαν πολύ οι περιλήψεις που διάβασα:))

@μ-μ μου τέλειωσαν τα βιβλία
έχω μια βιβλιοθήκη γεμάτη... να κανονίσουμε να περάσεις [και για εκείνον τον καφέ που λέγαμε] να διαλέξεις.

To Σ/Κ είναι οι μόνες μέρες που βλέπω το αίσθημα... οπότε καμία περίπτωση να πάω σινεμά :))) Αφού να φανταστείς ψάχνω παραστάσεις [όπερας εννοείται, αφού είμαι γνωστή ψωνάρα] που να παίζονται καθημερινές.

Φιλιά σε όλες!!!!!!!