26.9.08

Επιτέλους διάβασμα

Διαβάζω το βιβλίο της Τεμπλ Γκράντιν που αναφέρει τις ομοιότητες στον τρόπο αντίληψης του κόσμου που έχουν οι αυτιστικοί και τα ζώα.

Σ’ ένα αποσπασματάκι αναφέρει το πάθος που έχουν ορισμένα αυτιστικά παιδιά με τους ανεμιστήρες, σημειώνει ότι ένας δυσλεκτικός έχει πει ότι στο «παίξιμο» των πτερυγίων μπορεί να βλέπει κάθε στιγμιότυπο της κίνησης παγωμένο. Όποτε πάμε στους παππούδες στον Πειραιά ο Ρίκος θα ξαπλώσει στο διπλό τους κρεβάτι, θα βάλει τον ανεμιστήρα της οροφής να γυρίζει και θα χαζέψει για ένα τεταρτάκι. Στη μαρτυρία που αναφέρει η Τεμπλ, ο δυσλεκτικός συνεχίζει λέγοντας ότι η παρακολούθηση του ανεμιστήρα είναι κουραστική, αλλά αναπόφευκτη, ο Ρίκος πάλι μάλλον το διασκεδάζει.

Η ίδια η Τεμπλ δεν έχει αυτή την εμμονή, την εγκλωβίζουν όμως τα γεωμετρικά σχέδια που χρησιμοποιούνται για την προστασία της οθόνης των υπολογιστών (screensavers ντε). Το σηματάκι των windows που κάνει γκελ απ’ άκρη σ’ άκρη της οθόνης όπως και τα αφηρημένα σχέδια του media player καθηλώνουν και το μικρό. Ειδικά με το screensaver ουρλιάζει να μην αγγίξουμε το ποντίκι («μα πρέπει να δω τα hits του blog παιδί μου, μη σκούζεις, είναι σοβαρό!»)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλημερα περα για περα.

Ο Π. κολλαει με ζελοτειπ στον ανεμιστηρα μακροστενα χαρτακια και παρακολουθει την κινηση τους .Οταν ηταν πιο μικρος πετουσε μεσα κερματα(μαλλον αυτο ηταν βλακεια που εκανε ο Νικολης και αρεσε και στο Π.)
Τωρα το πραγμα εχει ξεφυγει, βλεπει τον ανεμιστηρα και φανταζεται ακραια καιρικα φαινομενα, μιλωντας πολλες φορες λες και ειναι σε διαλεξη ,για τον αερα που περιστρεφεται ,για τους κυκλωνες, για το τσουναμι, ...αστα να πανε , εχει πολυ ψωμι το πραγμα.

Να θυμασαι οτι τα αυτιστικα , δεν παρατηρουν τα σχηματα, αλλα τα φυσικα φαινομενα που προκαλουν ή που δημιουργουνται απο αυτα.

και παλι καλημερα , καλο ΣΚ

athanasia είπε...

Eμένα μου αρέσουν και οι ανεμιστήρες και τα ζαλιστικά screen savers και τα σχέδια μέσα στα σχέδια (Escher, ας πούμε) κι η επανάληψη στη μουσική (Glass, ας πούμε). Μου φαίνεται ότι όλα αυτά έχουν κάτι κοινό κι έχω πολλές φορές σκεφτεί το χούι μου, σε σχέση με την Χριστίνα.

Καλό Σαββατοκύριακο :)

butterfly είπε...

Μαριλένα, καλημέρα! Πέρσι γνώρισα έναν πολύ έξυπνο τύπο (στη χώρα του κάνει διπλό major πληροφορική/βιοχημεία!), ο οποίος έχει στοιχεία Asperger. Βέβαια δεν μπορώ να ξέρω αν είναι. Πριν καιρό είχαμε περάσει ώρα μαζί σ'ένα πάρτυ λιώνοντας κάτι ρεσώ και απλώνοντας με τα δάχτυλά μας το λιωμένο κερί στο τραπέζι. Συζητώντας παράλληλα για ρευστά (κάτι που μ'αρέσει κι εμένα πολύ), μου έλεγε πώς στην εφηβεία κλειδωνόταν στο μπάνιο με τις ώρες για ν'ανοίγει τις βρύσες και να παρατηρεί τη ροή βάζοντας στο νερό διάφορα αντικείμενα (οδοντόβουρτσες, παπάκια κτλ). Μου έλεγε πώς ο Νεύτωνας νομίζω υποτίθεται πως ήταν σε θέση να κάνει εκατό επιστημονικές παρατηρήσεις βλέποντας ένα κερί να λιώνει.

Δεν ξέρω αν η μαγεία που βλέπουν οι αυτιστικοί σε τέτοια φαινόμενα είναι τελικά αυτό που πολλοί από μας έχουμε χάσει, συνηθίζοντας να βλέπουμε τον κόσμο. Σίγουρα πάντως μ'αρέσει να γνωρίζω ανθρώπους που δεν την έχουν χάσει-αυτιστικούς ή μη.

mamma είπε...

Έχω βάλει ανεμιστήρες οροφής σε όλο το σπίτι και με κάθε ευκαιρία ξαπλώνω τ' ανάσκελα και βυθίζομαι στην κίνηση. Με βοηθάει να ξεκαθαρίζω τις σκέψεις και τα αισθήματά μου.

Μαριλένα είπε...

3 στους 4 σχολιαστές του μπλογκ έχουν έντονα αυτιστικά γνωρίσματα. :-).
Μαρία, αυτή είναι μια πολύ ωραία εξήγηση.
Αθανασία κ mamma, είδατε τι καιρό μας κάνει!
Butterfly, τι ωραίο σχόλιο, συμφωνώ με την κατακλείδα.