25.5.09

Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν

αλλά σε μερικά χρειάζεται και περισσότερο λίπασμα, μη λέμε ό,τι θέμε!

(άλλο) ένα ωραίο ποστ από την Κριστίνα για την παρέμβαση (πρώιμη αλλά και για τη συνέχεια).

«τι θα είχε γίνει όμως αν δεν είχαμε κάνει τίποτα? Αν απλώς είχαμε πει, άσε τον Τσάρλυ ως είναι, έτσι είναι τα πράγματα. Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα?

Πρώτα απ’ όλα φαντάζομαι ότι ο Τσάρλυ δεν θα ήταν καν μαζί μας. Δεν θα έλεγε καν τις σύντομες φράσεις που λέει ή θα ποδηλατούσε»

Ναι, όταν το διάβασα είχα στο μυαλό μου μερικές επικίνδυνες φωνές που εναντιώθηκαν στα της πρώιμης ανίχνευσης αντιπροτείνοντας τη μηδενική παρέμβαση.

18 σχόλια:

mamma είπε...

Η γνώμη είναι σαν την κwλ0τρυπίδ@, όλοι έχουν από μία.

MiKy είπε...

... και συνεχίζουμε το λίπασμα, πάντα με την απορία και τις ενοχές ότι αυτο που κάνουμε δεν είναι αρκετο, δεν είναι το καταλληλότερο.Δε μπορουμε να κανουμε αξιόπιστη whatiF ανάλυση για το παρελθον,έτσι κι αλλιώς.βάζουμε τα δυνατά μας και συνεχίζουμε.(τα λέω για να τα ακούσω κι εγω)
Όσο για την πρώιμη ανίχνευση, μονο και μονο για να δώσει το χρόνο στους γονείς να λύσουν τα δικα τους (πενθη- αρνήσεις κτλ) και να ξεκινήσουν μια ώρα αρχίτερα να ζουν στο παρόν ,αξίζει.Εγω συνάντησα και κάποιον που αρνήθηκε την υπογραφή στο ΑΡΑ γιατι λεει θα γίνει βιομηχανία και όλα θα τα βγάζουν αυτιστικα!!

houz είπε...

όλοι έχουν απο μία κ..@

Απλώς άλλος την έχει για να χέζει άλλoς για να χέζει και να παίζει και άλλος για να βγάζει λεφτά απο αυτή.

Και εκεί αρχίζουν και μπαίνουν τα ερωτήματα mama... απο αυτή την κwλ0τρυπίδ@

emma είπε...

I've learned a new Greek saying!
:-)

houz είπε...

Και για να γίνω πιο σεντονάτος.
Σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να ακολουθεί όποια θρησκεία επιθυμεί.
Αλλά αν αυτή η θρησκεία απαγορεύει την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας σε ένα άτομο με οξεία μορφή σκωληκοειδίτιδας τότε θα άρχιζα να έχω πρόβλημα.
Και αν σαν επιχείρημα μου πρότεινε μόνο τα βοτάνια και τα ξόρκια του ιερέα του εμένα δεν θα με έπειθε.
Και αν σαν επιχείρημα μου πρότεινε την εξαίρεση, μια εγχείρηση που έγινε από ένα λάθος γιατρό απαξιώνοντας έτσι τις υπόλοιπες πάλι δεν θα με έπειθε.

Το λίπασμα είναι απαραίτητο, αναγκαίο και θετικό. Αλλά όπως και κάθε πράγμα που άπτετε στους ανθρώπους είναι εφικτό να γίνει κακή χρήση του. ( Λάθος λίπασμα γιατί απλώς αυτό είχε διαθέσιμο ο φυτοφαρμακάς, Λάθος ποσότητα γιατί απλώς ήθελε να πουλήσει περισσότερο αρά και περισσότερο κέρδος, μικρότερη ποσότητα γιατί αυτό θα πουλήσει πιο εύκολα και άλλα )

Το whatif είναι ωραίο επιχείρημα ειδικά για αυτούς που έχουν στην ουσία την υποχρέωση να παρέχουν αυτό το λίπασμα ΔΩΡΕΑΝ.

Βολεύει υπερβολικά να το παρουσιάζουν σαν μια πολυτέλεια και όχι σαν μια ανάγκη.

Να δείτε πόσα φυτά μεγαλώσανε χωρίς λίπασμα, γιατί να μπούμε σε έξοδα με το να τα βάλουμε λίπασμα.

Σημαντικό : το «απαγορεύει» και το «μόνο» είναι σημαντικό στην ανάγνωση του ποστ. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υποβαθμίζω την σημασία των ματζουνιών και της πίστης.
Ο γράφων το παρών έχει ξετινάξει τις γιαγιάδες στο να ξεματιάζουν. Αλλά βάζω και θερμόμετρο, παίρνω και αντιπυρετικό συνάμα ή επισκέφτομαι και γιατρό αν χρειαστεί.
Το πρόβλημα είναι αν είναι μόνο αυτά.

athanasia είπε...

To κακό με την πρώιμη διάγνωση είναι ότι δεν αφήνει περιθώριο για αυτοδιάγνωση σε μεγάλες ηλικίες. [αστειεύομαι, ε?]

Το καλό με την πρώιμη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση είναι ότι υπάρχει μικρότερο περιθώριο να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. [αυτό δεν είναι αστείοι]

Υ.Γ. Εmma, δεν είναι Greek saying, είναι η ελληνική απόδοση αυτού που -νομίζω- είχε πει ο Clint Eastwood σε μια παλιά ταινία, περίπου έτσι: "Opinions are like assholes, everybody has one".

Unknown είπε...

Φυσικά Μαριλένα, τίποτα δεν θα πρέπει να αφήνεται στην τύχη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η αρχή του "Primum non nocere".

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν είμαι λατινομαθής έψαξα και βρήκα τι σημαίνει το "Primum non nocere" = "Καταρχάς να μην είναι βλαπτικό" ελεύθερη μετάφραση.

Παρακολουθώντας το σεμινάριο του Τονι Άτγουντ ο ίδιος είπε ότι η ΠΟΛΥ πρώιμη παρέμβαση (δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη ανίχνευση) δεν έχει νόημα, γιατί απλά το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι καλό να υπάρχει μια πρώιμη ανίχνευση και κάποιες τεχνικές πρώιμης παρέμβασης, υποθέτω όχι λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία όπως γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ίσως τεχνικές αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
Δική μου άποψη βέβαια γιατί εμείς μπλεχτήκαμε με αδαή παιδίατρο και δεν είχαμε την καθοδήγηση που θα έπρεπε από την αρχή.
Αν..

athanasia είπε...

Νομίζω είναι πολύ χρήσιμο το σχόλιο Αν, ιδίως αν διαβαστεί μαζί με το σχόλιο Miky.

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται τί συμβαίνει, τόσο το καλύτερο για να μην αφήνονται οι γονείς στα ερωτηματικά, την αγωνία, μερικές φορές και την προσωπική και οικογνειακή διάλυση, και την άρνηση της "διαφοράς" (συχνά παρασυρμένοι κι από ένα σωρό καλοπροαίρετους που λένε ό,τι νομίζουν για πράγματα που δεν γνωρίζουν). Επίσης, είναι πιό εύκολο να δοθούν σωστές κατευθύνσεις και να γίνουν κατάλληλες παρεμβάσεις για να βοηθιέται το παιδί (κανένα παιδί δεν βοηθιέται μέσα στην άγνοια και την αγωνία).

"Κατάλληλες παρεμβάσεις" δεν σημαίνει, φυσικά, παρεμβάσεις στις οποίες το παιδί είναι αδύνατο να ανταποκριθεί πριν φτάσει σε ορισμένη ηλικία. Φυσικά, οι άσχετες παρεμβάσεις (που μερικές φορές συστήνονται κι από επιτήδειους κι άλλοτε από αδαείς) δεν αφορούν μόνον την πρώιμη παρέμβαση, είναι από τα κακά που βλέπει κανείς σε διάφορες ηλικίες...

emma είπε...

1. thx athanasia, δεν θυμαμαι τιποτα πλεον
2. πιο σοβαρα συμφωνω με το "να μην ειναι βλαπτικο. Αλλα το βρησκω περιεργο Attwood να πειε οτι πολυ πρωημη παραμβαση δεν εχει νοημα, τι ακριβος ειναι το "πολυ"? Και ακομα πιο περιεγο οτι η Temple Grandin λειε το αντιθετο.

Το προβλημα ειναι να βρουμε την παρεμβαση που ταιριαζει και το παιδι και την οικογενεια, υπαρχουν πολλα πραγματα που μπορουν η οικογενεια να κανει να βοηθησει ενα παιδι μικρης ηλικιας με την μη λεκτικη επικοινωνια. Θα προσπαθησω να γραψω για "motherese" καποια αλλη μερα-αν ενδιαφερει κανεις.

The Gasbird Familly είπε...

Μεταφέρω από τα προγράμματα των UCLA Young Autism Project και Princeton Child Development Institute:Το εντατικό πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη ξεκινάει στους 18-30 μήνες.Έχει προηγηθεί όμως έλεγχος του παιδιού στους 12-14 μήνες κι εφόσον έχει χαρακτηρισθεί υποψήφιο για φάσμα, μπαίνει σε πρόγραμμα παρακολούθησης μέχρι τους 18 μήνες όπου ξεκινά κανονικά.Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που ξεκίνησαν στους 18 μήνες σε σχέση με τα παιδιά των 24 μηνών ,είχαν καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε στόχους και σε χρόνο κατάκτησης.Ακόμα και το 6άμηνο έκανε τη διαφορά!
Όταν δε ,τους ενημέρωσα για το θέμα του μικρού με τη στοματική κοιλότητα και τη μάσηση μου είπαν ότι και μόνο αυτό να έκανα στο διάστημα 12-18 μηνών θα είχα ξεμπερδέψει στο μισό χρόνο με το μισό κόπο και θα είχα μεγάλο πλεονέκτημα στην άρθρωση-ομιλία.
Σίγουρα το είπε ο Άτγουντ ή ήταν "κατευθυνόμενο σχόλιο"?

Ιωάννα είπε...

Ένα άλλο θετικό της πρώιμης παρέμβασης είναι και αυτό που λέει η Μiky για τους γονείς να λύσουν τα δικά τους, αλλά και σαν πρώιμη γνώση για το Know How. Δηλαδή το παιδί των 18 μηνών μπορεί να μην είναι έτοιμο για λογοθεραπείες κλπ, αλλά είναι κατάλληλος χρόνος για τους γονείς να εκπαιδευτούν στην σωστή αντιμετώπιση και κατανόηση των προβλημάτων του παιδιού. όταν παρακολούθησα το πρόγραμμα του early bird, ήταν πλέον πολύ αργά. Τα περισσότερα προβλήματα είχαν ήδη ξεπεραστεί. Αν το είχα κάνει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλές υστερίες, φωνές και εκνευρισμό, αμφότερες οι πλευρές. Να προσθέσω και την αποευαίσθητοποίση της στοματικής κοιλότητας (γευστική αμυντικότητα στη περίπτωσή μας )που ανέφερε η Gasbird mamma). Οπότε τα οφέλη της πρώιμης ανίχνευσης είναι πολλά και για το παιδί και για τους γονείς.

Μαριλένα είπε...

Mamma, αυτή είναι πάντα μια ατάκα-θησαυρός, τι να λέμε.

Μιραντάκι, πολύ εύστοχο το να δώσεις χρόνο στους γονείς να συμφιλιωθούν με την κατάσταση.

Houz, θα σχολιάσω το επόμενο σχόλιο κι όχι αυτό με τις διαδρομές.

Έμμα, dirty Harry που λέει η Αθανασία, είπαμε η Ελλάδα είναι η κοιτίδα των πάντων αλλά μην το παρακάνουμε :-).

Μαριλένα είπε...

Houz, συμφωνώ με ό,τι προηγείται της τελευταίας παραγράφου, με το τελευταίο διαφωνώ σφόδρα.

Αθανασία, το πόσο γέλασα με τα το αστείο δε λέγεται :-).

Χρήστο, όσο κι αν με πληγώνει να μού αφήνουν τσιτάτα που δεν ξέρω, ομολογώ ότι κ εγώ γκούγκλισα. Το ΄χουμε συζητήσει αυτό το θέμα κ συμπορευόμεθα, είμεθα του δακτύλου εις τον τύπον των ήλων.

Αν, ας ξέρει ο γονιός έγκαιρα προκειμένου να ενημερωθεί και να μπορέσει να έχει άποψη για το τι είναι καλύτερο. Νομίζω είναι 2 θέματα ξεχωριστά ή έγκαιρη παρέμβαση κ η κατάλληλη παρέμβαση.

Αθανασία, ως είθισται συμφωνώ-κ τα λες κι απείρως καλύτερα, διάολε :-).

Εμμα, το ΄χουμε βιώσει αυτό που λες περί σωτήριας μη λεκτικής επικοινωνίας-και πριν μάθουμε περί ΔΑΔ ούτε καν τα ΄χαμε σκεφτεί αυτά τα κόλπα-κι ας αγαπούσαμε το Ρίκο όσο τον αγαπάμε κ τώρα. Η αγάπη δεν είναι η μόνη λύση, χρειαζόταν οι κατάλληλοι κώδικες που μας τους μάθανε (αυτό ακούγεται λίγο νιου έιτζ κ χριστιανικό ή μάλλον ακριβώς το αντίθετό τους).

Μαριλένα είπε...

Να αγιάσει το στόμα σου, Gasbirdίνα μας, κ για το κοπιαρισμένο κείμενο κ για το χαρακτηρισμό του ατγουντο-σχολίου.

Ιωάννα, εμένα πάλι το early bird ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή, Να ανταλλάξουμε μειλοεντυπώσεις πληζ (πότε πού κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι το early bird? Εμείς εδώ στην επαρχία δεν μαθαίνουμε τίποτα

Μαριλένα είπε...

Ανώνυμε, αυτό εδώ είναι το early bird, το αγγλικό, περισσότεραι πληροφορίαι εντυπώσεις για το ελληνικό μέσω μέιλ (σάουντς πρόμισινγκ!)

Ανώνυμος είπε...

Μετά τις επισημάνσεις σας ανέτρεξα στις σημειώσεις που μας δόθηκαν στο σεμινάριο αλλά δεν βρήκα κάτι.

Στο βιβλίο του γράφει το εξής: "Ορισμένα παιδιά που εμφάνιζαν σαφείς ενδείξεις σοβαρού αυτισμού στην νηπιακή και πρώιμη παιδική ηλικία παρουσίαζαν σημαντική πρόοδο και θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο αυτιστικό φάσμα εαν αναγνωρίζονταν έγκαιρα και εαν αντιμετωπίζονταν με ΕΝΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ προγράμματα ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Wing 1981).

Με δεδομένο αυτό δεν θυμάμαι -λυπάμαι, ο όγκος των πληροφοριών ήταν τεράστιος για μένα - ποιά στιγμή ακριβώς αναφέρθηκε ή ποια πρώιμη παρέμβαση εννοούσε ή ποια ηλικία. Άκουγα από μετάφραση και ειπώθηκε "πρώιμη παρέμβαση".

Επειδή είχα διαβάσει παλιότερα σ' αυτό το μπλογκ τη σύζητηση για τη πρώιμη παρέμβαση μου έμεινε η πρόταση που έγραψα παραπάνω.

Εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε λογική γιατί θεωρούσα παρέμβαση την λογο- ή εργοθεραπεία.
Αλλά ίσως να ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις (λόγο-, έργο-) και να μην θυμάμαι.
Αν..