10.8.10

Διακοπές

Το φετινό καλοκαίρι είχε διάφορες στιγμές συνειδητοποίησης πόσο και πώς ο Θόδωρος μεγαλώνει.

Μπορεί να εθελοτυφλούσα και για άλλους να ήταν πασιφανές, αλλά μέχρι τώρα νόμιζα ότι βλέποντας τον Ρίκο κυρίως έβλεπε κανείς το παιδί και δευτερευόντως τον αυτισμό. Στις διακοπές υπάρχουν δραστηριότητες που μπορεί να καμουφλάρουν τις εμμονές του για αρκετή ώρα, πχ το παιχνίδι με το νερό, το γέμισμα και άδειασμα του νερού στο κουβαδάκι, υπάρχουν όμως κι οι ατέλειωτες ώρες που θα κάθεται να κόβει φύλλα ή να μαζεύει-και εξοντώνει, λυπηρό, αλλά συμβαίνει-μυρμήγκια.

Εδώ έρχεται βέβαια η συμβουλή των ειδικών να περιορίζεις χρονικά και χωρικά τις εμμονές, αλλά όταν κάνεις διακοπές και ο χρόνος δε γεμίζει από μαθήματα είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Βέβαια το επάγγελμα του γονιού είναι 24/7 αλλά στις διακοπές ομολογώ ότι χρειάζομαι άδεια κι από αυτό ακόμα.

Γράφω γράφω, νομίζω ότι η αφορμή πίσω από όλα αυτά ήταν ότι άκουσα πολλά σχόλια για το μικρό φέτος, είτε ευθέως επιθετικά είτε υπό μορφή συμβουλής προς τους γονείς του ατίθασου και επειράχθην, μάλλον υπήρξα καλομαθημένη ως τώρα. Ένιωσα ενοχή και ντροπή για το πόσο με επηρέασαν εκείνη τη στιγμή και έστρεψαν το θυμό μου προς το Ρίκο, την παλιοζωή, την τύχη και όλα αυτά που σιχαίνομαι να κατηγορώ.

Αλλά μας περιμένει ένα φθινόπωρο κι ένας χειμώνας που άμα τον πηδήσουμε γι άλλα δέκα χρόνια -άϊντε- καθαρίσαμε, οπότε δεν είναι καιρός για μεμψιμοιρίες!

10 σχόλια:

kristina είπε...

Just saying hello! We are looking forward to autumn and winter very much here in the US.

Ανώνυμος είπε...

Καλως τους.Μου γκρεμισες το μυθο μου, αυτον που λεει οτι με τα χρονια θα συνηθισω,θα σκληρυνω,θα αποστασιοποιηθω...Να υποθεσω οτι μαλλον κατι τετοιο δεν προκεται να το κατακτησω,και χρειαζεται μονο ενα μικρο κατι ,ωστε τα καλα κρυμμενα συναισθηματα να ξαναβγουν στην επιφανεια...για λιγο ομως,ε; Αννα.

Μαρια-Μαρια είπε...

φιλενας , καπως ετσι ειναι , μεγαλωνοντας το παιδι ,φαινεται περισσοτερο η διαφορετικοτητα του.Απλα να το ξεπερασεις και να βαλεις και τον μεγαλο στο παιχνιδι οπως εκανα κι εγω με τα διδυμα. Οταν δηλ καποιοι θυμωνουν στον Παυλο γιατι χαλαει τα καστρα που φτιαχνουν τα αλλα παιδια στην παραλια (πιστευει οτι ειναι σκουπιδια που χαλανε την ευθεια γραμμη της ακτης) τρεχουν τα διδυμα και λενε " μη του φωναζετε, δεν φταιει αυτος ειναι διαφορετικο παιδι , δεν ειναι σαν και μας, εχει αυτισμο".
....και μετα βλεπεις του αλλους γονεις να ψιλοντρεπονται , να κατεβαζουν το κεφαλι ,να μην ξερουν πώς να δικαιολογησουν την επιθεση που εκαναν στον Π.

Με την ευχη να ειναι το φθινοπωρο κι ο χειμωνας ετσι οπως το ειπες , η αφορμη να τη βγαλουμε καθαρη για αρκετα χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Welcome back...καλή δύναμη,καλή συνέχεια..υπομονη για ολους μας..
D.

Ανώνυμος είπε...

Η διαφορετικότητα ποικίλει και βρίσκεται γύρω μας συνεχώς. Ακόμη και αυτοί που χρησιμοποιούν εκφράσεις "κοίτα γυαλίζει το μάτι του"(!) διαφέρουν από αυτούς που σέβονται και συναισθάνονται αλλά δεν το έχουν καταλάβει. Κι εσύ βλέπεις μόνο τη διαφορετικότητα του παιδιού και όχι όλων των άλλων γιατί νομίζεις ότι οι άλλοι είναι αποδεκτοί... Θυμάμαι όταν μάθαινα στη Δήμητρα έννοιες αφηρημένες όπως πχ την έννοια "γεμάτο" έπρεπε να βάλω μπροστά της πολλά "γεμάτα" (ποτήρι, κουτί, σακούλα, κα) και όχι μόνο ένα ποτήρι για να μην ταυτίσει την έννοια με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο Ρίκος πηγαίνει καλά και είναι ακόμη μικρός. 'Οσο μεγαλώνει θα μπορεί να καμουφλάρει τις συμπεριφορές που σε εμάς τους "φυσιολογικούς" (χα χα) φαίνονται κάπως... Φαντάσου και αυτοί που καπνίζουν σε κλειστό χώρο αγνοώντας τον νόμο και τους άλλους είναι απόλυτα φυσιολογικοί!!
Βίκη

MiKy είπε...

αχ Μαριλενακι!! χαιρομαι που σε ξαναδιαβαζω! ο προβληματισμος των διακοπων - γιατι οσο και να το φορτωνω με ενοχες εχω αναγκη απο διακοπες - ειναι κοινος...και σ'ευχαριστω που το μοιραζεσαι.

πεταμε βοτσαλα στο νερακι, στην παραλια, και μας κοιτανε σαν εξωγηινους, πανικος - μη χτυπησει κανεναν,τον βαζουμε να κατσει κοντα μας, και του χαλαμε τη διασκεδαση...

Μαρια πως το καταφερες αυτο με τα διδυμα?

και τι γινεται αν δεν καταφερουμε να το μαζέψουμε??

athanasia είπε...

diakopes apo tis diakopes chreiazomaste merikes fores... :)

Μαριλένα είπε...

Kristina, I feel a bit pessimistic regarding how greek schools will be in autumn-not to mention schools for special education. The government has already spred the news about shortage of teachers due to cut on public spendings.

Άννα, διάβασα το βιβλίο που είχες αναφέρει στο μπλογκ της Μαρίας. Απαντάω κάτι άσχετο για να μην απαντήσω επί της ουσίας.

Μαρία, δεν έχω καταλήξει ακόμα στο πώς πρέπει να αντιδρώ: ο μικρός δεν κάνει ποτέ κάτι που πραγματικά ενοχλεί ή βλάπτει κάποιον οπότε δεν ξέρω γιατί να πρέπει να δικαιολογηθώ που κόβει κανένα κλαδί καμιά φορά-όχι από κήπους, από ένα κοινόχρηστο άλσος. Επίσης δεν έχω δει αυτό που λες, να ντρέπονται.

D, ευχαριστώ, θα δούμε, θα είναι περίεργη χρονιά και δύσκολη νομίζω.

Βίκη, αααχ εμείς τα έχουμε πει από κοντά, ευχαριστώ :-).

Μιραντάκι, με τα βότσαλα είχα παρόμοιο πρόβλημα παλιά και του εξήγησα ότι ή πριν πετάξει θα κοιτάζει να μην είναι κανένας κοντά ή θα τον πάρω σηκωτό με τα φτερά στα πόδια που μου δίνουν τα ανεξέλεγκτα νεύρα μου και θα τον πάω πακέτο σπίτι. Με τον καιρό κι αφού προπονηθήκαμε σε έρημες παραλίες το ψιλοέμαθε. Τώρα επιτούτου και καθότι άφθαστος στο σημάδι ρίχνει καμιά πέτρα στα 10 εκατοστά από τον Αργύρη ίσα ίσα για να τον διαολίσει.

Μαριλένα είπε...

Αθανασία, τα greeklish μαρτυρούν ότι δεν έχεις γυρίσει :-), φιλιά, να περνάς καλά!

aeriko είπε...

Υποθετω οτι αυτο ειναι και διπλης κατευθυνσης προβλημα, το καταλαβαινουν αλλοι, το σιγουρευουμαι και εμεις.

Δεν το λεω για σενα αλλα το εχω δει/ακουσει.

A Big applause to Maria-Maria για τον ρολο των διδυμων.

Ενοιωσα και γω κατι παρομοι φετος. Τον πανικο που προκαλει ενα παιδι - Αλκης- οταν εχει κακη συμπεριφορα ακομα και σε χωρο με ειδικους και παρομοια παιδια και τον αγαπη που παιρνει οταν το παιδι ηρεμει και πως αλλαζει η συμπεριφορα απεναντι του.

και πως επηρεαζει η αγνοια ακομα και ειδικους!!!!

Καφε?

ο χαρουμενος - που αν και δεν εχει δουλεια και συντομα λεφτα να φαει, χαιρεται που δεν εχει αυτη την δουλεια που ειχε - νεαρος!