17.12.07

Κατά τι υποδεέστερο του Βιτρούβιου



προέκυψε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Θόδωρου, που φιλοτέχνησα ως άλλος Λεονάρντο.

Γιατί άλλαξα το ημερήσιο πρόγραμμα και έβαλα εβδομαδιαίο: Kαταρχήν γιατί με έπεισε η Μαρία.

Ο Θόδωρος περιμένει το σαββατοκύριακο αγωνιωδώς, κυρίως λόγω Ερέτριας, είναι πιο εύληπτο οπτικά να διατρέχουμε τις μέρες μέχρι τότε.

Θέλω να εμπεδώσει τα «χτες», «σήμερα», «αύριο». Κυρίως το «σήμερα» που δεν το πολυαντιλαμβάνεται και αντιτάσσει με πάθος το «τώρα». Έτσι μπήκε και μέσα στη μέρα «πρωί», «μεσημέρι», «απόγευμα», «βράδυ», είναι τα τόσο καλαίσθητα χαρτάκια αριστερά του «σήμερα».

Και πώς δουλεύει αυτό το θαύμα της μηχανικής, μάστορα? Μια πρώτη απάντηση είναι το Read The Fucking Manual (rtfm), αλλά ελλείψει manual μια γρήγορη εξήγηση. Η βάση που περιέχει την εβδομάδα είναι σταθερή, τη διατρέχει ένα κινητό χαρτί όπου κολλάω τη μέρα που έχουμε. Αριστερά και δεξιά με βέλκρο (πολύ βέλκρο) μπαίνουν τα χτες και αύριο.

Και? Προς το παρόν βοηθάει. Έτυχε να έχουμε και συμβάντα-ορόσημα αυτές τις μέρες, Σάββατο απόγευμα πάρτυ, Κυριακή πρωί Ερέτρια και δούλεψε. Το μόνο μειονέκτημα είναι οι αμφιβολίες μου για την αντοχή του (εεεε, άσε εμένα να βγάλω το αυτοκόλλητο, εσείς μπορείτε να κοιτάζετε, είναι εξίσου διασκεδαστικό).

6 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Eμένα πάντως η Ραφαηλία (που αν δεν απατώμαι είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη του Ρίκου), λεει "χτες θα παω σινεμά).

Και ουδόλως μ' ενδιαφέρει. Θα έρθει ο καιρός και θα μάθει.

Ουτως ή άλλως, ειναι δύσκολη η έννοια του χρόνου για τα παιδιά. Γιατί να τα πιέζουμε;

καλημερα

xx

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Άσχετο εμένα αυτός ο Βιτρούβιος μου έκανε συνειρμό με το Βεζούβιος, αλλά εσύ μη μου δίνεις σημασία και πετάξεις στη πυρά αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ και που ξέρεις μπορεί να γίνουν 11 τα βιβλία του προαναφορέμενου, συγγραφέα αρχιτέκτονα εννοώ, όχι του Βεζούβιου, που ως ηφαίστειο κατάλληλο να καίει παρά να συγγράφει βιβλία τον κόβω-.
Μια μόνο παρατήρηση επί του αισθητικού, χάθηκε λίγο χρώμα εις τα φιγούρας, έστω ένας μπομπ βρωμοσφουγγαράκης βρε αδελφέ, αφού το λένε και οι ειδικοί: "βάλτε χρώμα στη ζωή σας". :)))))
Όμορφη και δημιουργική βδομάδα να έχετε και άντε και σε μηνιαίο πρόγραμμα σύντομα

athanasia είπε...

Kαλημέρα!

Θα δουλέψει το συστηματάκι. Μετά από πολλή προσπάθεια, η Χριστίνα είναι πια ο άνθρωπός μας για να μας λέει τί μέρα είναι στις διακοπές (όταν εμείς χάνουμε τις μέρες).

Η δικη μου παραλλαγή ήταν [και είναι] για τα "αντικανονικά" αλλά προγραμματισμένα ευχάριστα (που ανέκαθεν της δημιουργούσαν άγχος ιδίως την παραμονή) να τα βάζω ότι θα συμβούν μια μέρα μετά. "Εξαφανίζεται" έτσι μια μέρα άγχους (καθώς το καλό συμβαίνει -αναπάντεχα γι' αυτήν- μια μέρα "νωρίτερα"...)

:)

Μαριλένα είπε...

Μαριλένα, δεν είναι θέμα πίεσης, τα παιδιά με αυτισμό ή και νοητική στέρηση βοηθιούνται από την οπτικοποίηση διάφορων εννοιών. Δεν είναι θέμα να το μάθει φέτος ή του χρόνου, είναι βοήθημα για κατανόηση που αλλιώς ίσως να μη συμβεί ποτέ-νομίζω.

Νερίνα, ο Μπομπ είναι γκαίυ, το είπε και το ΕΣΡ κι εμείς είμαστε ομοφοβικοί :-p. Επίσης για την καλή βδομάδα. Είμαι σε σεμινάριο κ δεν έχω δει παρακολουθήσει καμιά σας σήμερα, επιφυλάσσομαι.

Αθανασία, ευχαριστώ για τα ευχάριστα νέα, ήδη δείχνει να δουλεύει. Ο Ρίκος ευτυχώς δεν έχει άγχος με τις αλλαγές ή τα απρόοπτα, είναι για ενίσχυση μνήμης, έκφρασης κια κατανόησης. Φιλιά σε όλοι :-)

Ανώνυμος είπε...

και εγω το ιδιο προβλημα ειχα αρχικα με το βελκρο , αργοτερα το γυρισα σε σκετο χαρτι και αυτοκολλητακια ή διαφορες ζωγραφιες που αφορουν τις δραστηριοτητες.Πρεπει με το καιρο να αρχισεις να αλλαζεις και το χρωμα στο χαρτι το εβδομαδιαιο,ετσι ωστε να αρχιζει να καταλλαβαινει οτι αλλαζει η εβδομαδα.Αυτα δεν τα λενε οι ειδικοι παιδαγωγοι , παντα μιλανε για ημερισιο προγραμμα αλλα αυτο δεν μπορει να τους δωσει την αισθηση του χρονου που περναει.

Μαριλενα , αυτο το καιρο κραταω σημειωσεις για διαφορα πραγματα που εμαθα απο την εντονη παρατηρηση και την πειρα των τελευταιων ετων.Μετα τιε γιορτες θα αρχισω να τα ποσταρω και θα εχουν τη μορφη μαθηματων.(μαθημα 1ο , μαθημα2ο κλπ) Το πρωτο μαθημα θα ειναι αυτο που αφορα τις εμμονες και θα σου πω λεπτομερειες αργοτερα γιατι θα ηθελα να βαζεις και μια δικη σου παραγραφο μεσα στο καθε μαθημα που να λες την αποψη σου πανω στο εκαστοτε θεμα.

Μαριλένα είπε...

Εννοείται ότι με ενδιαφέρει σφόδρα αυτό που λες κ φυσικά ότι θα είναι μεγάλη χαρά μου να συμμετάσχω-αλλά περισσότερο να διαβάσω αυτά που θα γράψεις, ξέρεις πόσο εκτιμώ τις απόψεις σου.