18.12.07

Οι ήσυχες μέρες του Δεκεμβρίου

Παρακολουθώ ένα σεμινάριο για τεχνικές «χειρισμού» του προσωπικού, πώς να εμπνέεις τον κόσμο σου να δουλεύει φουλ. Αν έχεις στάση αμφιθυμίας απέναντι στην «πολλή δουλειά», θέλει τέχνη να υποστηρίξεις το αντίθετο, οπότε παρακολουθώ με προσοχή.

Η εισηγήτρια είναι χαρισματική, αλλά το ζουμί δεν είναι παρά καρότο (και σκάρτο καρότο, καθώς εξηγεί ότι τα λεφτά δεν είναι το παν, ένας τίτλος θέσης ακόμα κι αν δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα είναι μια χαρά καρότο) και μαστίγιο. Στο τέλος της πρώτης μέρας τα πλήθη χειροκροτούμε έξαλλα, ή όντως έχει βρει τα κουμπιά μας ή είμαστε όλοι υποψήφιοι για το φετινό Δημήτρης Χορν.

Είμαι στα τελειώματα ενός υπερβολικά ενδιαφέροντος βιβλίου, πρόταση από ποστ της πιο έξυπνης "μετά-πανγνώστριας" που έχω γνωρίσει. Είναι το «Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα», θέμα του είναι ο σκεπτικισμός, η συστηματική δηλαδή κατάρριψη αμφιλεγόμενων δοξασιών και θεωριών. Γράφτηκα συνδρομήτρια στο περιοδικό, μαντέψτε τίτλο άρθρου του τρέχοντος τεύχους στο αφιέρωμα «Ιατρικές διαμάχες»: «Αποκαλύπτοντας το μύθο της σύνδεσης εμβολίων-αυτισμού». Εννοείται ότι θα επανέλθω άμα τη λήψει και αναγνώσει.

8 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Γαμώτο! και νόμιζα πως αναφερόσουν σε μενα, ως την πιο έξυπνη κλπ!!!!

Αθήναιος είπε...

Καλά, αυτό για το μετα-πανγνώστρια το αντιπαρέρχομαι. Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, έχει γίνει μείζον ζήτημα στις ΗΠΑ για εδώ δεν ξέρω, αλλά επειδή μας έρχονται όλα τα σάπια φρούτα, είναι ζήτημα χρόνου να το δούμε κι αυτό στη Δρούζα. Κάποτε γελάγαμε με τις βλακείες αλλά λίγο με την "άποψη" ότι ο HIV δεν προκαλεί το AIDS λίγο τα εμβόλια, βλέπουμε πως η βλακεία έχει γίνει επικίνδυνη.

Σε ποιο περιοδικό γράφτηκες; Το skeptic? Αν με ρωτούσε, τη μεταπανγνώστρια θα σου συνιστούσα το Skeptical Inquirer αν και το Skeptic είναι πιο εκλαϊκευμένο και εγώ είμαι υπέρ της εκλαϊκευσης.

Πολύ καλό είναι το SEED το οποίο το διαβάζω on line μαζί με τα science blogs που φιλοξενεί. Καταπιάνεται με πολύ σοβαρά ζητήματα αλλά με πολύ προσιτό τρόπο, δλδ έχει πολύ πλάκα αυτό το σάϊτ. Βάλτε στο search "autism" και θα διαβάσετε καταπληκτικά πράγματα ( για μένα που έχω μαύρα μεσάνυχτα για το ζήτημα, σε σας μπορεί να είναι γνωστά).

www.seedmagazine.com

athanasia είπε...

Tα εμβόλια είναι σχετικά παλιά ιστορία στο ζήτημα του αυτισμού, είχε γίνει μεγάλος θόρυβος γι' αυτό (ιδίως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία), επιφυλάσσομαι αν υπάρχει βάση ή όχι.

Γεγονός είναι ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών για τα οποία υπάρχει διάγνωση ότι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, η οποία αύξηση δεν εξηγείται από μόνον το γεγονός ότι γίνεται πλέον πιό έγκαιρη και αξιόπιστη διάγνωση κι άρα καλύτερος εντοπισμός σε σύγκριση με παλιότερα. Τις αιτίες τις ψάχνουν ακόμη, απ' όσο ξέρω, σ' αυτό το πλαίσιο νομίζω έγινε συσχέτιση και με τα εμβόλια, όπως και μ' ένα σωρό άλλα.

:)

Μαριλένα είπε...

Μαριλένα, νεξτ τάιμ :-).

Αθήναιε, γράφτηκα στο skeptic. Καλύτερα εκλαϊκευμένο διότι κ στα πρώτα κεφάλαια του Σέρμερ κρατούσα μανιωδώς σημειώσεις για να μη χαθώ-το οποίο βρίσκω πολύ ιντριγκαδόρικο. Όντως έχει πλάκα το seed, θα μελετήσω κ θα επανέλθω.

Αθανασία, συμφωνώ, τίποτα δεν αποδεικνύει αύξηση των υπαρχόντων κρουσμάτων του αυτισμού. Αύξηση των "αναγνωρισμένων" περιστατικών σίγουρα υπάρχει, παλιά αυτιστικός ίσως ήταν κι ο περίεργος /μονόχνωτος του χωριού. Η ολοκλήρωση των εμβολίων ταυτίζεται και χρονικά με την εμφάνιση του αυτισμού (γύρω στους 30 μήνες), οπότε ο πρόχειρος συσχετισμός προσφέρεται.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΙΝ απο χρονια , στη Βρετσνια σταματησαν τα εμβολια της Ιλαρας λογω φοβιας για αυτισμο που τους ειχε κυριεψει.Τα αποτελεσματα τραγικα,εξαρση των ασθενειων με θανατηφορα αποτελεσματα

tks είπε...

αχμμμ αυτό το εξαιρετικό βιβλίο που λέει "το aids δεν κολλάει από κολπικά υγρά - όσοι άντρες πάσχουν από aids είναι ή gay ή πρεζάκια ή πάσχοντές από μεσογειακή αναιμία περίπου" το διαβάσατε?? (ίσως είναι και αυτό που αναφέρεστε για το hiv/aids etc.)

Μέσα στην γενική σειρά "jettison common sense and reasoning" μου ήρθε (2 φορές) και το άλλο το mail - περί ψεκασμών κλπ - καταπληκτική παραπληροφόρηση - έτσι εύκολα και από ανθρώπους μορφωμένους, πολυταξιδεμένους και υποψιασμένους - και σε κάνει να αναρωτιέσαι για το τι μπορεί έτσι επιπόλαια να πιστέψει κανείς...

Μαριλένα είπε...

Τάκη,
εδώ στον Οργανισμό κυκλοφορούν διάφορα χαρτιά από γραφείο σε γραφείο, τα οποία πρέπει να υπογράφουμε ότι "λάβαμε γνώση". Κατά καιρούς μέσα σ' αυτά τα (ας πούμε σοβαρά, υπηρεσιακά μια φορά) χαρτιά βρίσκεις τυπωμένο εκείνο το μέιλ με τον Άγιο Νεκτάριο (σταυροκοπιέμαι εδώ καλού κακού) με τη γνωστή απειλή. Εννοείται ότι το κυκλοφορώ με ευλάβεια, κι αν υπάρχει, που λέει κι ο Πασκάλ?
(είμεθα Ιράν)

tks είπε...

το θέλω φωτογραφία με αριθμό πρωτοκόλου - τ ώ ρ α - αλλά επειδή το κατάλαβα ότι φυλάς τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά δεν το απαιτώ:P
(θα κάνω και τρεις μετάνοιες για το παραπάνω σχόλιο γιατί και αν έχει δίκιο ο πασκάλ:)?)