13.10.08

Της ειδικής απεσταλμένης μας, Μαριλένας Κ. (καφκικό!)

Επειδή είμαι άνθρωπος που για να εμπεδώσω το οτιδήποτε θέλω 5-7 απλά bulletίνια, ιδού η ανταπόκρισή μου από το σεμινάριο «Αυτισμός και Σεξουαλικότητα» που διοργάνωσε η ΕΕΠΑΑ το σαββατοκύριακο που πέρασε.

Επιστημονική σύμβουλος ήταν η Δρ. Παπαγεωργίου και εισηγητές οι Demetrious Haracopos και Isabelle Henault.

Τα bullets που λέγαμε:

  • Τα άτομα με αυτισμό έχουν σεξουαλικές επιθυμίες όπως όλοι μας (αυτό παρότι ακούγεται αυτονόητο, επειδή είναι πρόβλημα για δυνατούς λύτες πολλοί προτιμούν να το παραγνωρίζουν).
  • Αν υπάρχουν σημάδια σεξουαλικής επιθυμίας το περιβάλλον οφείλει να ασχοληθεί με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Σε περίπτωση που το σεξουαλικό ένστικτο δεν έχει αφυπνιστεί δεν συνίσταται η παρέμβαση.
  • Ως σεξουαλική εκπαίδευση ορίζεται στα group homes-στα οποία αναφερόταν ο Δρ. Χαροκόπος-είτε ως το να μάθει το αυτιστικό άτομο να αυτοϊκανοποιείται είτε δυο τρόφιμοι που το επιθυμούν να βοηθηθούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η εκπαίδευση είναι η αποδοχή του πλάνου που θα έχουν καταρτίσει οι ειδικοί από όλους τους ενδιαφερόμενους (αυτιστικό άτομο, γονείς κλπ) και η ηλικία του (άνω των 15).
  • Την εκπαίδευση μπορούν να την κάνουν ψυχολόγοι, σεξολόγοι, θεραπευτές, ο γονιός. Ο τελευταίος (κατάλαβα ότι) αποτελεί λύση ανάγκης. H πρακτική είναι να χρησιμοποιούνται εικόνες, φιλμ, ομοιώματα γεννητικών οργάνων και (εφόσον υπάρχει συναίνεση) υποβοήθηση.
  • Ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές (όπως ξεγύμνωμα σε δημόσιους χώρους και αυνανισμός, άγγιγμα αγνώστων ή παιδιών κλπ) αντιμετωπίζονται όπως τα προβλήματα ανεπιθύμητης συμπεριφοράς: διδάσκοντας το σωστό (με εικόνες πχ), διακόπτοντας (όχι λεκτικά) την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και ξαναδιδάσκοντας μέχρις εμπεδώσεως.

Υπόψιν, όλα τα παραπάνω είναι όπως τα αντιλήφθηκε μια μανούλα που παρακολούθησε το σεμινάριο. Ακόμα πιο υποκειμενικές εντυπώσεις αύριο όπως και συσχετισμοί Ελλάδας και άλλων (όχι υπέρ μας, όχι υπέρ μας, αυτό μπορώ να το αποκαλύψω).

5 σχόλια:

Maria είπε...

πολυ ευστοχα το εθεσες, αυτος ηταν ο μπουσουλας πανω στον οποιο κινηθηκε το σεμιναριο.Και εγω περισσοτερες πληροφοριες θα δωσω αυριο

athanasia είπε...

Πολύ καλό που έγινε το σεμινάριο. Από τα πιό δύσκολα που έχει ν' αντιμετωπίσει ο γονιός.

mierdito είπε...

Καποια στιγμη ολα τα παιδια θα βρουν ενα τροπο αυτοικανοποιησης.

Συμφωνω οτι δεν ειναι καλο να αφυπνισεις το ενστικτο γιατι το ατομο θα αρχισει να το επαναλαμβανει οσο πιο συχνα μπορει, οποτε μαλλον ειναι η καθυστερηση του. Ισως να νοιωθει μια πιεση, καταπιεση ορμονων (και θα πρεπει να σκεφτουμε την ποιοτητα ζωης του) αν μεγαλωσει αρκετα αλλα δεν ξερω πως μπορεις να το δειξεις. Ξερω αντρες που το μαθανε ενω τριβωντουσαν στο κρεββατι, αλλοι εκπαιδευτηκαν με τον κλασσικο τροπο. Ισως το κακο με τον κλασσικο τροπο ειναι οτι δεν απαιτει κρεββατι αρα μπορει να το κανει οπουδηποτε.

Δεν εχω δουλεψει με υψηλα παιδια, αλλα με ατομα με συνδρομο down που εχω δει αυτο το "δυο τρόφιμοι που το επιθυμούν να βοηθηθούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις." εχει καταληξει και σε καταγγελια βιασμου γιατι δεν μπορουσαν να καταλαβουν οτι χρειαζεται συνεναιση και απο τα δυο ατομα.

Ενα περιστατικο που μου εχει μεινει απο παλια ειναι που καποιος γονιος ηθελε να μαθει στο παιδι του (με αυτισμο) να κανει ερωτα και το πηγε σε οικο ανοχης. Το παιδι δεν καταλαβε οτι πληρωσε για να κανει ερωτα, οποτε ηθελε να κανει ερωτα με οποια γυναικα του αρεσε με δυσαρεστες συνεπειες.

Σορρυ αν εγραψα πολλα!

Φιλια!

Μαριλένα είπε...

Και χάρηκα και που ήμαστε μαζί, Μαρία.

Αθανασία, ένα σημαντικό βήμα όντως, για να δούμε.

Αερικό, μ' έκανες να τσεκάρω ξανά τις σημειώσεις μου. Πολύ ωραίο σχόλιο, παρόμοια περιστατικά λέγαν κι αυτοί, πόση συζήτηση κ εκπαίδευση πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε πρακτικής απόπειρας. Το οπουδήποτε το δίδασκαν με εικόνες, ναι, στο μπάνιο και στην κρεβατοκάμαρα, όχι έξω. Πρέπει να μιλήσουμε τηλ-Πέμπτη!

aeriko είπε...

οκ για τηλεκαφε την Πεμπτη μονο στειλε μου μαιλ πως και ποτε

Φιλια!