19.1.09

Το μπλόγκιν σώζοι

(ευτυχώς που έχει προηγηθεί το-σπαρταριστό-σχόλιο της Φωτούλας, αλλιώς θα νόμιζα ότι μόνο εγώ θα μπορούσα να την είχα πατήσει έτσι σε θέματα ανάγνωσης/γραφής).

Διαβάζοντας το βιβλίο που είχε συστήσει η Βαγγελιώ, συναντώ για πρώτη φορά τον όρο «φωνολογική ενημερότητα».

Φωνολογική ενημερότητα σημαίνει συνειδητοποίηση της φωνολογικής δομής του λόγου. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, όσο καλύτερα εκτελεί ένας μαθητής αυτήν την εργασία, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της κατάκτησης του γραπτού λόγου, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η αναγνωστική δραστηριότητα.

Με ένα βοηθητικό βιβλίο Α’ δημοτικού υπό μάλης ξεκινήσαμε την εξάσκηση και ο Ρίκος:

  • μετράει τις φωνούλες των λέξεων
  • ζωγραφίζει το αντίστοιχο πλήθος από κυβάκια
  • βρίσκει τη θέση μιας συγκεκριμένης συλλαβής μέσα στη λέξη (αυτό με περισσότερη δυσκολία)

Για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα.

(τώρα όλο αυτό μπορεί να ακούγεται σαν την ανακάλυψη του τροχού, εφόσον είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν και τα κανονικά σχολικά βιβλία, αλλά τι να γίνει..)

5 σχόλια:

mamma είπε...

Εδώ εμένα με γλύτωσε από το πουκαμισάκι.με.τα.μακρυά.μανίκια.που.δένουν.πίσω, στα θέματα ανάγνωσης/γραφής δεν θα έδινε λύση;
Καλημέρα

+ο καιρός γαρ εγγύς+

athanasia είπε...

Kαλή εβδομάδα! - Δίκτυο κανονικό το μπλογκάκι! - Ωραία :)

Υ.Γ. mamma, o καιρός γαρ εγγύς - κι έχει κι ωραίο καιρό. :)

Φωτούλα Τζιώντζου είπε...

Τι μου θύμισες. Όταν διαπίστωσα ότι η Νάσια άλλα γράφει, αλλά διαβάζει, αντί να πω "λογικό αφού κανείς δε το έμαθε να διαβάζει το άμοιρο", ανέκραξα "το παιδί έχει μαθησιακό πρόβλημα" και προσέλαβα μια καλή κυρία να μου λύσει το πρόβλημα, εάν και οι ειδικοί μου είπαν ότι το παιδί είναι θύμα της δικής μου ανευθυνότητας και μόνο και δε χρειάζεται βοήθεια για να τα καταφέρει. Στη πρώτη μας συνάντηση με μια καλή κυρία που και τελικά την ανέλαβε, όντας οπαδός της φωνολογικής ενημερότητας (η Βασιλική η καλή κυρία που ανέλαβε τη Νάσια και όχι εγώ, εγώ ήμουνα αλλού νυχτωμένη όπως θα δεις παρακάτω) άρχισε να μου μιλάει για την μέθοδο αυτή, την οποία και χρησιμοποιούσε. Εγώ τζατζεμένη δεν ακούω φωνολογική ενημερότητα, αλλά φορολογική ενημερότητα και ερωτώ όλο σοβαρότητα "συγγνώμη πρέπει να αποκτήσει το παιδί ΑΦΜ για να μάθει να διαβάζει;".
Άσχετο και σχετικό με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου: Η Νάσια ξεκίνησε τα μαθήματα με την Βασιλική αρχές Δεκέμβρη με αυτή τη μέθοδο, τέλος Μάρτη είχε πλήρως κατακτήσει την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης. Από τα έξη σκασμένα και παρόλο που παραμένει το ζαβό της οικογένειας διαβάζει καλύτερα από όλα, χωρίς ποτέ μα ποτέ να συλλαβίζει όσο πολύπλοκη και να είναι η λέξη.
Καλό βράδυ σε όλους μας

The Gasbird Familly είπε...

χαχαχαχαχαχαχα!!!!!Φωτούλα το best ανέκδοτο της εβδομάδας σου ανοίκει!!!!
Ανοίγω ΑΦΜ του Τεό ,τώρα!!!

Μαριλένα είπε...

Mamma, διάβαζα για τα μπλογκς μερικά πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στα τελευταία 'δέκατα'.

Αθανασία, το δίκτυο του μπλογκ με έχει σώσει/βοηθήσει πολλάκις.

Φωτούλα, αφού για να τα γράψεις στην Α' Δημοτικού σου ζητάνε εκκαθαριστικό. Όλοι δαγκωτό φωνολογική ενημερότητα λοιπόν.

Gasbirdέικο ντίαρεστ, μην το προσπαθήσεις καν άνευ του ΑΦΜ, χαμένος κόπος θα είναι.