26.9.07

Δάνειο λόγω φόρτου

Έχει πέσει πολλή δουλειά, οπότε καταφεύγω στην πρόχειρη μετάφραση ενός αισιόδοξου και πολύ ενδιαφέροντος κομματιού που τσίμπησα από την Kristina.

Τα παρακάτω bulletίνια είναι, κατ’ εμέ, η πεμπτουσία του αποτελέσματος της έρευνας. Παραθέτω τα αριθμητικά στοιχεία, όπου είναι διαθέσιμα, καθότι μηχανικοί άνθρωποι και οι αριθμοί είναι φίλοι μας:

  • Δείγμα που εξετάστηκε: 241 έφηβοι και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, ηλικίας από 10 έως 52 χρονών την εποχή που ξεκίνησε η έρευνα.
  • Διάρκεια έρευνας τα 5 χρόνια.
  • Μελετήθηκαν 32 συμπτώματα στο φάσμα των στερεοτυπιών, της ανταπόκριση στα συναισθήματα των άλλων και της αλληλεπίδρασης με κόσμο.
  • Και το αποτέλεσμα? Τεκμηριώνεται για πρώτη φορά επιστημονικά ότι η μεγαλύτερη αναλογία των υπό εξέταση ανθρώπων παρουσίασε βελτίωση και όχι επιδείνωση. (Εδώ μας αποδιοργανώνει λίγο η έρευνα διότι «μεγαλύτερη αναλογία» δεν είναι ό,τι σαφέστερο, ίσως πρέπει να ανατρέξω στην ίδια τη δημοσίευση αν είναι διαθέσιμη).
  • Το 69% του δείγματος είχε και νοητική στέρηση-γεγονός που μειώνει την πιθανότητα βελτίωσης για ορισμένα από τα υπό εξέταση συμπτώματα.

Πέρα από το προφανές συμπέρασμα ότι μια τέτοια έρευνα δίνει κουράγιο στους γονείς, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης ενάντια στην ιδρυματοποίηση των παιδιών ημών, λέω εγώ τώρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: